Høydepunkter fra Nytt Norsk Tidsskrift

Nytt Norsk Tidsskrift 3-4 2009

Nytt Norsk Tidsskrift kommer ut med et stort jubileumsnummer senere denne uken. På de 262 sidene finnes det mye god idéhistorie – og en porsjon filosofi.

Rune Slagstads egen innledning er selv et lite stykke norsk tidsskrifthistorie. Her fortelles det om hvordan tidsskriftet sprang ut av det såkalte Ustaoset-seminaret (med blant andre Slagstad, Francis Sejersted, Øyvind Østerud og Hans Skjervheim), og hvordan det ble formet av kontroversene rundt historiefaget og positivismen. Interessant lesestoff, men nokså likt det vi kunne lese for fem år siden. Litt ferskere er Slagstads oppdaterte oversikt over de større debattene tidsskriftets artikler har orientert seg rundt: Om de humanistiske fagenes egenart, krigen om okkupasjonshistorien, medieoffentligheten, feminismen og det liberale.

Mange av artiklene er leseverdige. Her er foreløpig tre anbefalinger:

«Kvinnen som biologi; menstruasjon i norsk medisin i annen halvdel av 1800-tallet»

Anne Kveim Lie tar for seg hvordan menstruasjon er behandlet i medisin og litteratur – fra humoralpatologien til det sene 1800-tallets medisinske «oppdagelser». Slik får vi belyst hvordan den medisinske diskursen fikk konsekvenser for forståelsen av kvinnens rolle i samfunnet.

«Styringsvitenskap – ånden som går»

I denne artikkelen skisserer Rune Slagstad «styringsvitenskapen i noen av dens fremtredelser i arbeiderpartistaten». Interessant om sosiologiens utvikling fra opposisjons- til styringsvitenskap og om retssystemets rolle.

«Hermeneutikk som politikk; offentlig fornuft og religion hos Habermas og Hegel»

Her tar Ståle Finke for seg forholdet mellom religion og liberal politisk offentlighet i lys av Habermas og Hegels tenkning. Aktuelt med tanke på de stadige debattene om religiøse ytringer i norsk offentlighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *