Filosofiske smuler

Hva skjedde med den muslimske verdens vitenskapskultur? Her representert ved den persiske astronomen Nasir ud-Din at-Tusi (1201–1274) (Kilde: Wikimedia Commons)

Hvorfor opplevde ikke den muslimske verden en vitenskapelig revolusjon? Kan kjennskap til logiske feilslutninger hjelpe oss til å avsløre propaganda og lureri? Og hva er egentlig Schefflers paradoks? Her er ukens filosofiske og idéhistoriske høydepunkter fra utenlandske nettsteder.

  • «En gang var den muslimske verden vitenskapenes sentrum, og arabisk var lingua franca.» Skeptical Inquirer skriver om den arabiske og persiske vitenskapskulturens fall. (Eller er det bare en myte at den gikk under?)
  • En smule etikk: Hvis en direktør i et firma gjør noe for å skape profitt, som han samtidig vet skader miljøet; har han da skadet miljøet intensjonalt? Og hvis han gjør noe for å skape profitt, som han samtidig vet hjelper miljøet; har han da hjulpet miljøet intensjonalt? Pussig nok svarer folk veldig ulikt på disse to spørsmålene. Experimental Philosophy skriver om Knobe-effekten. Se link til lengre artikkel nederst på siden.
  • Første nummer av det nystartede tidsskriftet Journal of Academic Freedom er ute. Artiklene kan leses på tidsskriftets nettside. Se forøvrig Arrs temanummer om frihet, hvor Vidar Enebakk spør om hva som egentlig er resultatet av at akademisk frihet er blitt lovfestet i Norge.
  • Hør om ymse retoriske triks og feilslutninger i siste podcast fra Gnostic Media. Hvis du overlever den avsindig lange vignetten og innledningen, kommer du til et artig intervju med filosofibloggeren Michael Labossiere.
  • Teorier om mening er tema i en fersk artikkel i Stanford Encyclopedia of Philosophy. Ser bra ut, selv om den litt snever. Og apropos, hva er forresten meningen med livet?
  • Er det riktig å drepe en uskyldig person, hvis dette redder livet til fem andre? Nei, vil mange tilhengere av pliktetikk hevde. Men hvordan kan dette begrunnes? PEA Soup diskuterer Schefflers paradoks.

God helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *