Filosofiske smuler

Bloggere ser et utall filosofiske og religiøse implikasjoner i filmen Avatar. (Kilde: Twentieth Century Fox)

Hva er de filosofiske implikasjonene av filmen Avatar? Var Gandhi mer voldelig enn Hitler? Er bruk av sivile som menneskelige skjold alltid uetisk? Og har vitenskap og religion mer til felles enn vi tror? Her er ukens filosofiske smuler.

  • Hvilken rolle spiller dyr og natur i vår selvforståelse? Suzanne Preston Blier skriver om etiske og filosofiske aspekter ved våre fortellinger om naturen.
  • Flere skriver om de filosofiske og religiøse implikasjonene av filmen Avatar. (Som for øvrig også nevnes i ovennevnte artikkel.) I et innlegg om «messiaskomplekset» på 3 Quarks Daliy får du også linker til andre artige artikler om filmen.
  • Er det alltid uetisk å bruke sivile som menneskelige skjold? Filosof Cecile Fabre blogger om etikk i krig.
  • Den evinnelige diskusjonen om tankeeksperimenter i filosofien fortsetter.
  • Vitenskapshistorikeren Steven Shapin har en utmerket oppsummering av Darwin-året i London Review of Books. Han har et godt poeng, når han peker på hvordan denne feiringen av en historisk person har vært blottet for historiske perspektiver. Man vil bruke Darwin som argument i dagens debatter, fremfor å forstå ham historisk som del av den kontekst han en gang tilhørte. (Nevne noen Richard Dawkins?) Her avsløres det et tvilsomt historiesyn, eller kanskje bare mangel på historisk bevissthet overhodet. Bør leses!
  • Filosofen Slavoj Žižek lager stadig ståhei i avisspaltene. Visstnok mener han nå at Gandhi var mer voldelig enn Hitler. Men denne gangen er han muligens feilsitert. Den som vil høre mer enn sladder om den kontroversielle sloveneren, bør for øvrig få med seg Filosofisk supplements kommende temanummer om Žižek.
  • Det imponerende Stanford Encyclopedia of Philosophy fortsetter å bygge ut basen sin. Denne uken med en ny tekst om Heideggers estetikk.
  • Og er det dype skillet mellom vitenskap og religion bare en illusjon? The Guardian skriver om Charles Taylor.

Nyt helgen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *