Filosofiske smuler

Påvirkningslinjer i antikkens og middelalderens filosofi, ifølge Wikipedia. (Kilde: drunks-and-lampposts.com)

Hvilke filosofer har påvirket flest? Kan filosofikaféer bidra til å utvikle den filosofiske samtalen? Og hvem var egentlig Edmund Burke? Her er et knippe ferske filosofiske smuler fra utenlandske nettsteder.

  • Hvilke filosofer har påvirket flest? Hos Drunks and lampposts har Simon Raper laget et grafisk nettverk over filosofers påvirkning med utgangspunkt i Wikipedias «influenced by»-seksjon. Platon og Aristoteles kommer, ikke overraskende, godt ut av det.
  • Åpne offentlige arenaer for filosofisk debatt blir det stadig flere av. Kan populariteten til filosofifestivaler, filosofikafeer og filosofipuber få varige virkninger i den filosofiske samtalen, spør Financial Times.
  • «Filosofi handler om å bestemme seg for hva man skal tenke, ikke om å overbevise andre om hva de skal tenke», hevder Tim Scanlon. The Utopian har publisert det hittil mest omfattende intervjuet med den amerikanske moralfilosofen. Fullversjonen finner du her. En kortere versjon her.
  • «Impassioned orator, eloquent statesman, esteemed writer». Men hvem var egentlig Edmund Bruke, spør The American Scholars Brian Doyle i denne velskrevne artikkelen.
  • Ronald Dworkin undersøker psykoterapiens vei fra å være en sentral intellektuell bevegelse til å bli en tilbyder av «kunstige vennskap».
  • Apropos reiser: I The Stone spør man seg nå om det ikke er på tide å gi avkall på cruisereiser og guidede turer for å gjenreise ideen om reisen som en overskridelse.
  • I denne snedige artikkelen undersøker New York Times’ Charles McGrath påstanden om at «dårlige mennesker skape god kunst».
  • I anledning Munch-utstillingen «The Modern Eye» som nylig åpnet i Londons Tate Modern, skriver AS Byatt blant annet om sammenhengene mellom Edvard Munchs kunst og kunstsyn i The Guardian.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *