Filosofiske smuler

Walter Benjamins tenkning brer om seg. (Kilde: Wikimedia Commons)

I den syd-italienske småbyen Corigliano d’Otranto har kommunen ansatt en byfilosof. Hva bør fremtidige venner av Walter Benjamin vite? Hvordan gikk det da Noam Chomsky og Michel Foucault møttes til debatt om menneskenaturen? Her er et knippe ferske filosofiske og idéhistoriske smuler fra utenlandske nettsteder.

  • Apropos kryssende ærender: Walter Benjamins skrifter blir stadig viktigere, hevder Brian Hanrahan. I denne fine teksten, leter mediahistorikeren frem de tydeligste sporene for fremtidige venner av Benjamin.
  • Noen fortsetter sågar å publisere. Bare se på den politiske filosofien Isaiah Berlin (død 1997) og historikeren Hugh Trevor-Roper (død 2003). I siste utgave av More Intelligent Life undersøker Adrian Wooldridge hvordan det kan ha seg at de to forfatternes utgivelsesfrekvens har økt – flere år etter deres bortgang.
  • Brødrene Grimm lot volden utfolde seg temmelig fritt i sine eventyrsamlinger, skriver The New Yorker. Hos hvem ligger skylden?
  • Hvilken plass har sinne og raseri i den politiske kulturen? Er det på tide å rehabilitere aggresjonen som politisk virkemiddel? Les om opprørets time hos Truthout.
  • Eller ligger utfordringene i den språklige presisjonen – i at språket rett og slett ikke strekker til? Times Higher Education anmelder Avner Baez’ forsvar av den vanlige språkfilosofien.
  • Et klassisk møte: I 1971 trådte Noam Chomsky og Michel Foucault opp på nederlandsk fjernsyn for å debattere et grunnleggende spørsmål: Finnes det noe vi kan kalle en indre menneskelig natur, eller formes vi først og fremst av erfaringer og makten som stråler ut fra de kulturelle og sosiale institusjonene omkring oss? Et utdrag i to deler:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *