Go for yourself!

Jean Baptiste. (Kilde: Wikimedia Commons)

Jean Baptiste fikk drømmejobben. Tenorist i bandet til Lionel Hampton bare 19 år gammel. Alle visste at Jean var like god som andre tenorsaxofonister i byen. Det eneste han manglet var en egen tone, et eget uttrykk.

Lars Nilsen er programleder i Studio Sokrates og skriver om sine kommende programmer og filosofiske undringer på Salongen.

Flying Home

Lionel Hamptons orkester hadde en sang på repertoiret, «Flying Home», Hampton skrev den sammen med Benny Goodman – angivelig ble melodien til fordi Lionel Hampton var urolig foran sitt livs første tur med flymaskin, han sto og plystra nervøst mens han ventet på ombordstigning – og slik ble «Flying Home» til.

I bandet til Hampton satt saxofonrekka foran de andre musikerne. Unge Jean Baptiste Illinois Jaquet skulle spille solo, på stolen ved siden av satt en erfaren eldre herre. Dirigent Hampton vinket tenorsaxen fram for solo og da bøyde senior seg, satte handa for munnen og ropte til Illinois: «Go for yourself, Illinois! Go for yourself!»

Illinois Jaquet la nervene igjen på stolsetet, gikk fram til mikrofonen og klinte til!

Den kvelden ble «Honking and Wailing» født. Noen påstår at Rock & Roll ble unnfanget samtidig. Da «Flying Home» kom på plate i 1942 ble sangen en hit, og Illinois Jacquet stjerne på jazzhimmelen.

Og så da?

Tja… Kanskje ikke så mye mer? Enda et eksempel på den gamle visa, kanskje Sokrates sa «go for yourself!» til Platon? Poenget er at dette å bli sett og anerkjent av og til er avgjørende for et individ. For Illinois Jaquet ble dette starten på en lang karriere i jazzen – og litt til.

Illinois opplevde jazz som noe mer enn underholdning og showbusiness. Han tenkte på jazz som en arena for selvutfoldelse. Musikere kan gjøre «det gode» til virkelighet, til opplevelse for seg selv og de som hører på. Det er dét som skjer når et musikkstykke treffer oss – vi blir deltakere i et fellesskap, vi blir stemt til samklang med de som ytrer seg i musikken.

Det er jo noe.

Studio Sokrates sendes i NRKP2 og NRK Alltid Jazz, lørdag 22. september 2012, kl 13:30. Reprise i NRK Alltid Jazz, onsdag 26.sept kl 13:30 og i NRKP2, kl 23:30

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *