Filosofiske smuler

SMULER: Tankene bak en lekkasje, opplysningstidens stadige aktualitet, den konservative Edmund Burkes liberale kamper, de sorte panternes idégrunnlag, middelalderske grovheter og samtaler om død. Her er noen filosofiske og idéhistoriske smuler fra utenlandske nettsteder.

  • Opplysningen kjempet i fremskrittets tjeneste. Men fødtes fremskrittstanken først da tenkerne begynte å sette spørsmålstegn ved det religiøses autoritet? Anthony Pagdens nye bok om opplysningstiden – og hvorfor den fortsatt betyr noe – anmeldes i Wall Street Journal.
  • I siste utgave av Radical Philosophy undersøker Howard Gayhill filosofien bak det sosialrevolusjonære Black Panther Party. Hvilke ideer lå under frigjøringskampen?
  • Den franske middelalderens komiske versefortellinger, kjent som Fabliaux, skapte skandaler i samtiden. Den opprørende uanstendigheten, den slibrige humoren og de grove latterbrølene kan nå leses i engelsk oversettelse. The Daily Beast rapporterer fra obskønitetens historie.
  • En som ikke mangler virkningshistorie er René Descartes. Stakkars Descartes; det ser ut til at alle – feminister, nevroforskere, psykologer – er ute etter å ta den innflytelsesrike franske tenkeren. En biografi forklarer hvorfor «den moderne filosofiens far» stadig er aktuell.
  • Vitenskapene er i ferd med å sende oss inn i en posthuman fremtid og utfordrer etikkens posisjoner. Vi må snart bestemme oss om vi skal dit, skriver Guardian på lederplass.
  • Idet vi begynner å bli fortrolige med tanken om filosofikafeer, kommer en ny aktør på banen. Er vi klare for å bli med døden på kafé? Konseptet The Death Café brer om seg, og Los Angeles Review of Books har intervjuet en av initiativtagerne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *