Nyheter

Melencolia I av Albrecht Dürer (Kilde: Wikimedia commons CC0 1.0)

Sjelfull mystikk

Empedokles fra Sicilia (490-430 f. Kr.) likte å presentere seg som åndsmenneske, gudelignende. Enkelt var det ikke å forstå alt han påsto, men han klarte å utrydde malaria fra Agrigent på Sicilia ved å la et par innsjøer tørke ut. Og han har et forbløffende moderne syn på celler og biologi, på kjærlighet og strid. Empedokles lærte om gjenfødsel. Menneskesjelen beveger seg fra et stadium til det neste – stadig nærmere det guddommelige.

Lars Nilsen er programleder i Studio Sokrates, NRKP2, lørdager kl 13:30. Lars skriver om sine kommende programmer og filosofiske undringer på Salongen.

Ballad för trumpet

Ukens jazzartist, Jan Allan, spiller et stykke som kalles «Ballad för trumpet» i dag. Jeg har hørt det flere ganger tidligere, og vi delte denne musikken med dere da vi laget serien om jazz og filosofi i Stockholm i 2010.

Jeg visste imidlertid ikke at komponisten Nils Lindberg satte seg ned med balladen «I fall in Love too easily» komponert av Julie Styne med tekst av Sammy Cahn som drivfjær da han skrev balladen for trompetist Jan Allan.

«I fall in Love too easily – I fall in Love too fast I fall in love too terribly hard. For love to ever last.»

En litt vemodig selverkjennelse. Tekstforfatter Sammy Cahn sa om teksten at: «jeg følte jeg hadde sagt det som skulle sies. Hvis jeg hadde skrevet mer ville det likevel ikke tilført teksten noe nytt.» Nils Lindberg og Jan Allan tar hånd om framføringen så stemningen kommer til sin rett. Ikke umulig, kanskje – å kalle musikken for sjelfull mystikk?

Empedokles skrev i arbeidsboka si:

Men det er vår venn Empedokles (490- 430 f. Kr.) jeg egentlig tenker på i dagens overskrift. Han har en veldig avansert oppfatning av «hva det er for noe, alt sammen.»

«Med jorden i oss – erkjenner vi jord utenfor oss, med det våte i oss erkjenner vi det våte i verden, med luft oppfatter vi den hellige luft, med vår indre ild forstår vi den ødeleggende ild i verden, kjærligheten oppfatter kjærlighet og strid Strid» (Routledge History of Philosophy s. 191)

Sjelfull mystikk

Siden vi er av samme stoff som Altet kan vi erkjenne Altet. Sjelfull mystikk på høyt nivå, spør du meg.

Powered by Labrador CMS