Filosofiske smuler

Er jeg homo? Hva er terrorisme? Hvor er Pentagon? Søkemotoren Google både finner frem til og lagrer brukernes psykologiske profil. Google feiret forresten 130-årsdagen for Franz Kafka den 3.7.2013 med en illustrasjon av Gregor Samsas drøm i Forvandlingen.

Vår forståelse av «velutviklede» land rakner. Hvorfor protesteres det mot demokratisk valgte regimer? Rakner gjør også den kartesianske forestillingen om at hvert menneske har privilegert tilgang til seg selv. Er tapet av privatlivet dehumaniserende? Salongen er som alltid først med de siste, filosofiske smuler fra utenlandske og norske nettsider.

  • Det er aldri for sent å bli aktiv på nett. 400 år etter sin død er den engelske renressansedramatikeren Ben Johnson på Twitter. Det er hans upubliserte reiseskildring til Skottland som gjenfortelles.
  • En annen som har fått vind i seglene etter sin død er Kierkegaard, og 200-årsjubileet blir behørig feiret med ukentlige bidrag i Weekendavisen. «Jeg tålte ikke andres kritik af ham. Han var ikke kun en forfatter, men et idol», skriver Johannes Møllehave. «Det er risikoen ved at arbejde længe med Kierkegaard – man kan slet ikke forholde sig kritisk til ham».
  • All filosofi begynner med undring. Men det er ikke bare vår art som undrer seg, skriver filosofiprofessor Jesse Prinz.
  • Åpning for oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen begrunnes ikke med penger og inntekter per se, men med de sosiale og helsemessige gevinstene ved «arbeid». Remi Nilsen, redaktør for norske Le Monde Diplomatique mener Arbeiderpartiets arbeidsideologi er gått for langt, og slår et slag for samfunnslønn.
  • I kjølvannet av de løpende overvåkningsskandalene i USA har privatlivets fred vært under lupen. Personvern handler om mer enn bare politikk og rettigheter, skriver filosofiprofessor Michael Lynch.
  • Google nekter for overvåkningen, men gjør stas på Franz Kafka.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *