Filosofiske smuler

Selv ikke den beste filosofi kan redde oss fra døden, skriver Julian Baggini. Men kan den hjelpe de som står igjen? (Foto: Ukjent)

SMULER: Hva kan filosofien bidra med i døden? Hvorfor være kynisk? Hjelper det å lese Hegel i fengsel? Og hva er det Noam Chomsky og Slavoj Žižek egentlig strides om? Salongen har hentet frem et knippe aktuelle smuler fra utenlandske nettsteder den siste uken.

  • Filosofien stiller ofte spørsmål ved hva døden betyr for den som dør, men sjeldent hva døden betyr for de gjenlevende. Kan filosofien også ha en trøstende side? Julian Baggini utforsker spørsmålet i Aeon.
  • Philip Bobbit, forfatteren av The Garments of Court and Palace, karakteriserer Machiavelli som en «intens moralist». Mildt sagt problematisk, mener anmelder Colin Burrow.
  • Den kanadisk-iranske filosofen Ramin Jahanbegloo ble i 2006 fengslet med anklager om spionasje for Vesten og forberedelse til revolusjon i Iran. Los Angeles Review of Books har publisert et utdrag fra hans memoarer, hvor han skildrer hvordan det er å lese Hegel i fengsel.
  • Beskjedenhet har ingen logikk, og kan derfor heller ikke kureres. Joe Moran forklarer nærmere, og gir et kort overblikk over beskjedenhetens historie.
  • Regissørens naive tro på de feministiske sidene ved privatlivet er slående i Hannah Arendt, fordi det strider imot den Arendts egne ideer. Det mener Moira Weigel, som vurderer Margarethe von Trottas nye film om Hannah Arendt og korrigerer det kunstneriske bildet av den tysk-amerikanske tenkeren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *