Hume på bærtur

 

«Fornuften må være følelsenes slave», skriver David Hume. Når vi setter oss ned og rensker en kurv med jordbær, henter fram sukker og fløte og serverer i en liten skål – så er det ikke fordi fornuften forteller oss at vi skal spise jordbær.

Lars Nilsen er programleder i Studio Sokrates, NRKP2, lørdager kl 13:30. Lars skriver om sine kommende programmer og filosofiske undringer på Salongen.

«Fornuften må være følelsenes slave», skriver David Hume (1711-76). Når vi setter oss ned og rensker en kurv med jordbær, henter fram sukker og fløte og serverer i en liten skål – så er det ikke fordi fornuften forteller oss at vi skal spise jordbær.

Vi spiser fordi vi synes det er godt. Herlig og nesten uimotståelig deilig.

Fornuftens rolle

Fornuftens rolle er å finne ut hvordan vi skal skaffe oss jordbær, hvor sukkerskåla står og hvor mange jordbær vi må ha for at alle skal få smake. Kanskje skal vi lure oss unna og spise alt selv?

Det er følelsene sin oppgave å sette fornuften i sving. Følelser er sjefen – fornuften er tjeneren.

Naboens jordbær

Men hvis jeg nå får lyst på de jordbærene som står i naboens hage? Naboen, han som slipper bikkja si inn for å tømme seg på gressplenen min. Hvis jeg altså får veldig lyst på hans jordbær. Hvilken instans skal jeg appellere til for å finne ut om jeg bare kan forsyne meg? Følelsene? Fornuften?

Immanuel Kant skrev at Humes filosofi vekket ham fra hans «dogmatiske slumring.» Han vekket meg også, da jeg startet forberedelsene til ukens Studio Sokrates.

Studio Sokrates

Mer om Hume og kraftig swingende tenorsax i lørdagens Studio Sokrates

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *