Kierkegaard – fortsatt 200 år

SAMLESIDE: I år feires det 200-årsjubileum for den danske filosofen Søren Kierkegaard. Så langt har jubileet vært markert med en rekke arrangementer, bøker og artikler her til lands – og det er mer i vente.

Av Martin Fjeld

Kierkegaard er 200 år gammel, men trekker stadig til seg nytt publikum, og blir i dag lest mer enn noen gang. Kierkegaard-forskningen har skutt i været, og det er ikke lenger bare humaniora som gjør ham til sin – ikke minst i psykologien og i andre mentalterapeutiske sammenhenger gjør man i økende grad bruk av ham.

Populærkulturen har også trykket ham til sitt bryst: Woody Allen har hyppig henvist til ham i filmene sine siden 1970-tallet, han har hjulpet Tony Soprano med å få begrep om sin eksistensielle angst, og modellen Kim Kardashian lar for tiden Kierkegaard-sitatene fly på Twitter under pseudonymet Kim Kierkegaardashian.

Det er åpenbart noe ved Kierkegaards dikterfilosofiske henvendelser til vårt angstfylte indre, våre vilkår som tenkende, tvilende, søkende, velgende vesener, som tiltaler.

200-årsjubileet er blitt og blir markert over hele verden, fra Mexico i vest til Japan i øst. Fra Kamerun i sør til Norge i nord. Fra Australia i sørøst til Canada i nordvest. Og så videre.

Går man inn på Kierkegaard2013.dk finner man en detaljert oversikt over hva som skjer til ære for jubilanten, både i hans hjemland og resten av verden, dag for dag. Listene er lange.

Legendarisk møte på Lysebu

Marius Timman Mjaaland er leder for Det Norske Søren Kierkegaard Selskap. (Foto: UiO)

Bare her i Norge har det vært arrangert en rekke seminarer og foredrag, og mer er i vente. Leder for Det Norske Søren Kierkegaard Selskap, Marius Timmann Mjaaland, er strålende fornøyd med markeringen så langt.

– Det har blant annet vært arrangert et stort seminar på Lysebu i april, et tverrfaglig seminar på Gaustad sykehus med foredrag av psykiatere, psykologer og filosofer, og flere enkeltforedrag over hele landet. Jeg vil særlig trekke fram seminaret på Lysebu som et foreløpig høydepunkt. Det ble et legendarisk møte mellom forfattere som Dag Solstad og Vigdis Hjort, og prominente Kierkegaard-forskere som Joakim Garff, Trond Berg Eriksen og Niels Jørgen Cappelørn.

– Dessuten har det kommet flere ferske utgivelser om Kierkegaard på norsk i år, blant annet Berg Eriksens Søren Kierkegaard: Den fromme spotteren.

Mye i vente

– Det er generelt stor interesse for Kierkegaard i Norge, både blant pensjonister, studenter, filosofer, teologer og psykologer, påpeker Mjaaland. Overvekten er kanskje hos de over 50, men han er også en studentyndling, og nye bøker om ham kommer raskt med på pensumlistene.

– Og er man blant dem som har sansen for den danske tenkeren har man mye å se fram til utover høsten.

Her er noen av arrangementene i forbindelse med jubileet som enda er i vente:

  • 25. september er det duket for foredrag med Kierkegaard-forskerne Pia Søltoft og Thor Arvid Dyrerud på Kristiansand Filosofikafé.
  • 27. og 28. september avholdes et større Kierkegaard-symposium ved Universitetet i Stavanger, med foredrag av blant annet Trond Berg Eriksen, Tonny Aagaard Olesen og Kari Vevatne.
  • 27. september holdes det også et tverrfaglig verksted med tittelen Hjelpekunst under Tvilsdagene 2013, på Ingeniørenes hus, om Kierkegaards tanker om angst, fortvilelse og det å hjelpe. Med Marius Timmann Mjaaland, filosof og teolog, Einar Egenæs, sosionom og familieterapeut, Unn Hammervold, psykiatrisk sykepleier/stipendiat ved Universitetet i Stavanger og Gisle Kavli, spesialrådgiver i generalsekretærens stab, Norges Røde Kors.
  • 01. oktober kommer forfatter Siri Hustvedt til Universitetet i Oslo for å snakke om Kierkegaards pseudonymer og sitt forhold til filosofen, med foredraget «Kierkegaard’s Pseudonyms and the Truths of Fiction». Arrangementet er gratis og åpent for alle. Det anbefales at man møter opp tidlig, for her blir det fullt.
  • 30. oktober er skuespiller Morten Jostad og filosof Marius T. Mjaaland i Sandefjord for å snakke om Kierkegaards påvirkning på norske forfattere og filosofer.
  • 12. desember gjester Camilla Angeltun og Laila Henriksen Filosofisk hjørne på Horten bibliotek, og snakker om Munchs forhold til Kierkegaard.

I mellomtiden kan man lese seg opp på noen av Salongens artikler om Kierkegaard så langt i jubileumsåret:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *