Filosofiske smuler

Om livet etter døden; om det tyske valget; om den fantastiske litteraturen; om venstresidens impotens; om humanioras eksistensberettigelse. Her er et knippe smuler fra den filosofiske og idéhistoriske skjærefjøla.

  • Bryr vi oss om livet etter døden? Altså, det livet som fortsetter uten oss? Mer enn vi bryr oss om vårt eget ve og vel, ifølge Samuel Scheffler, som undersøker forholdet til det mondene etterlivet i The New York Times’ The Stone.
  • Samme sted kan du lese Gary Guttings artikkel om hvorfor det er mindre prekært i dag at filosofer og andre humanister tilegner seg de harde vitenskapenes innsikter, enn at biologer, fysikere og genetikere (og så videre) anvender filosofiske og historiske perspektiver i sin forskning.
  • Et annet forsvar for humaniora kan du lese på nettsidene til The Atlantic: Heather Horn mener det ikke er irrasjonelt å studere humantistiske fag, selv om det ikke er økonomisk lønnsomt.
  • Siste nummer av Lapham’s Quarterly omhandler døden. Flere tekster fra utgivelsen ligger fritt tilgjengelig.
  • Opplysningsfilosofen Immanuel Kant havnet i internasjonalt søkelys forrige uke etter at han forårsaket en skuddveksling i Russland. Det er fortsatt uklart hva krangelen som endte med at skudd ble avfyrt handlet om, men Peter Thompson foreslår hvilke sider ved Kants tenkning som kan ha vært utløsende årsak, i The Guardian.
  • Hos Radical Philopsophy skriver Antonio Negri om venstresidens politiske impotens i globaliseringens tidsalder.
  • ‘Fantasy’-litteraturen er uglesett av mange, og sliter med å få innpass i den høyverdige litteraturen hvor realismen dominerer. Men har fantasien et ufortjent dårlig rykte? Forfatterne A. S. Byatt og Terry Pratchet og litteraturteoretikeren Terry Eagleton møttes på filosofifestivalen How The Light Gets In i sommer, hvor de blant annet argumenterte for at fantasi i flere henseender betinger vår erfaring av, og evne til å påvirke virkeligheten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *