Filosofiske smuler

SMULER: Finnes det noe nytt å si om Shakespeare? Kan Kants filosofi varme oss i livets frosne stunder? Og hvem kan i dag lære oss om «kunsten å dø»? Salongen guider deg gjennom ukas nettbegivenheter.

  • Et ferdigskrevet blad? Mens den spilte Shakespeare klarer seg bra omkring på verdens scener, er det mer uklart hvordan det står til i den akademiske Shakespeare-industrien. Som en gigant i kanon er denne barden blitt lest med alle tenkelige teorier. Matthew Rize intervjuer Shakespeare-forskere for Times Higher Education, og forsøker å få svaret på et presserende spørsmål: Finnes det noe mer viktig å si om Shakespeare?
  • Litteraturprofessor ved Princeton University, Victor Brombert, har skrevet et personlig essay om døden. På The Chronicle Review kretser han ettertenksomt rundt temaet, med drypp fra sine ømskinnede barneår, krigserfaringer, og studiedagenes øyeåpnende møter med Platon, Montaigne og Pascal.
  • Kinesisk filosofi inntar amerikanske universiteter! Professor ved universitetet i Hawaii, Chung-Ying Cheng, forteller om den spede starten i 1963 til dagens boom. Krysspollineringen mellom vestlig og kinesisk tanketradisjon trekkes frem som spesielt interessant. Likevel, kan vi lese, i Kina henger en amerikansk doktorgrad utvilsomt høyest.
  • Richard Dworkin gikk bort tidligere i år. På rationalist.org leses hans siste bok Religion Without God, hvor han blant annet tar avstand fra den «militante ateismen». Jussen bør til og med vurdere religionsspørsmål med særskilte hensyn, hevdes det.
  • Kant gjør prest og journalist Giles Fraser oppskjørta. For Kant er mennesket på sitt beste når det er selvbestemt. Men når det blåser kaldt rundt individets suverene tind er det ikke sikkert denne filosofien kan gi sette oss i kontakt med det vi grunnleggende trenger, skriver han i The Guardian.
  • I Illiaden skildres mer enn 250 dødsfall i samvittighetsfull detalj. Slik lærte de greske infanteristene, hoplittene, døden å kjenne og å akte. Men hvem skal lære oss om det å dø i dag, i en tid da «siste reis» foretas i sykehusets lukkede rom? Kjendisene, skriver Tom Payne i Nautilus’ temanummer om – nettopp – fame.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *