Filosofiske smuler

SMULER: Burde kontinentale tenkere lære seg å skrive klart og tydelig? Svikter den analytiske siden i å svare på livets fundamentale spørsmål? I anledning Salongens paneldebatt på fredag, byr vi på et knippe apetittvekkende smuler om analytisk og kontinental filosofi – og forholdet dem i mellom.

  • Hvordan begynte diskusjonen rundt «analytisk» og «kontinental» filosofi? BBC Radio gir en enkel og grei oversikt over debatten.
  • Skribenten Julian Baggini studerte filosofi innenfor den anglo-amerikanske tradisjonen. I Aeon Magazine forklarer han hvorfor han samtidig ikke klarte å gi slipp på sitt filosofiske ungdomsidol, Søren Kierkegaard.
  • Er det påståtte skillet mellom analytisk og kontinental filosofi modent for å henvises til filosofihistorien? Det mener Brian Leiter, som hos Philosophy bites argumenterer for at skillet forvirrer mer enn det hjelper.
  • Livets sentrale spørsmål dreier seg om Væren – og kan ikke besvares med den analytiske filosofien, skriver Santiago Zabala i Purlieu. I Al Jazeera argumenterer han videre for at den analytiske metoden ikke bare er begrensende, men også fører til filosofiens død.
  • Sist, men ikke minst: John Searle harselerer med «den kontinentale obskurantismen».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *