Filosofi for alle

Kristin Thue og Bernt Johan Damslora delte førsteplassen i årets NM i filosofi for videregående slole. (Bilde: Espen D. Stabell)

AKTUELT: Rynker du på nesen eller setter opp et ironisk overbærende smil når du hører snakk om «NM i filosofi»? Det er det ingen grunn til, ifølge vinnerne av årets konkurranse.

Av Espen D. Stabell

– Jeg hadde lenge gått og tenkt på å skrive noe, men det ble liksom ikke noe av. Norgesmesterskapet var en god anledning til å komme i gang, sier Bernt Johan Damslora, elev ved Kristelig Gymnasium i Oslo.

Han delte førsteplassen i årets NM med Kristin Thue fra Foss videregående skole i Oslo. For Thue fremsto filosofi som noe bare noen få kunne drive med. Helt til hun deltok på den såkalte Filosofidagen, arrangementet der NM i filosofi finner sted.

Da elevene møttes til filosofisk tevling i Oslo Handelsgymnasiums lokaler i april var det litt som en eksamen, forklarer Thue. Deltagerne fikk i oppgave å skrive et essay med utgangspunkt enten i en konkret problemstilling eller et sitat fra en kjent filosof (vinneressayene finnes som vedlegg nederst på siden).

Før de var kommet så langt hadde de allerede vært gjennom en kvalifiseringsrunde med essayskriving. Essayene ble da vurdert av en internasjonal komité som opererer under den eksotiske, men ifølge NM-vinnerne geografisk misvisende fanen Baltic Sea Philosophical Essay Event. De som kom videre herfra fikk delta i finalerunden i NM, som fant sted i forbindelse med Filosofidagen – et årlig, Fritt Ord-støttet arrangement i regi av Filosofiforeningen for videregående skole.

Å tenke selv

Hva skal så til for å vinne NM i filosofi? Man skulle tro at det fordret høye filosofiske ambisjoner, eller i alle fall en brennende interesse for filosofi. Men verken Thue eller Damslora har filosofi som sin faglige hovedinteresse, kan de fortelle.

Damslora omtaler seg som realist, og er mest interessert i matematikk og naturvitenskap. Framtidsplanen er å bli sivilingeniør. Thue er på sin side mest interessert i samfunnsfag, og vil ta Internasjonale studier på Blindern etter videregående.

– Hvorfor deltok dere på NM i filosofi?

– Jeg ble inspirert til å delta av Thor Steinar Grødal, min lærer i Historie og filosofi (programfag på videregående, red.anm.), svarer Thue.

Det jeg liker med filosofi er at det handler om din filosofi. Det er ikke kunnskap om andres filosofi som gjør deg god. I filosofien handler det om hva du selv tenker om en sak, ikke hva for eksempel Bjørnar Moxnes eller Erna Solberg mener.

– I starten syntes jeg filosofi var litt skummelt, legger hun til. Jeg så på det som et fag som var forbeholdt noen få. Men på Filosofidagen møtte jeg folk med alle mulige slags interesser, og forsto at alle kan ha noe bidra med.

Vanskelig å bedømme

Selv om elevene synes det er gøy å konkurrere i filosofisk essayskriving, er ikke konkurransen helt uproblematisk i deres øyne.

– Det er vanskelig å bedømme filosofi ut fra objektive kriterier, sier Damslora. Filosofer har ulike perspektiver på hva en filosofisk tekst er; noen mener at man alltid bør ha som mål å komme til en konklusjon, og å ha en «rød tråd» frem mot den, mens andre vil si at det heller er viktig å utforske tangentene, og å finne nye spørsmål.

Damslora understreker at han ikke mener det er umulig å bedømme filosofiske tekster, og at man bør tilstrebe en viss grad av objektivitet. Men det ligger alltid en subjektiv vurdering til grunn.

Begge er imidlertid enige om at konkurranse-aspektet ikke får dem til å tilpasse tenkningen til hva de tror dommerne er ute etter.

– Det er vanskelig å skrive målrettet siden det er så mange måter å bedømme filosofi på, sier Damslora.

– Dommerne i medaljekomiteen er uavhengige av resten av arrangementet. Vi visste ikke hvem de var, og lærerne som er med å bedømme leser ikke sine egne elevers bidrag, forklarer Thue.

Ønomaus og Hippodamia. (Kilde: Wikimedia Commons)

OL neste

Eventyret slutter ikke med NM for de unge tenkerne. Som vinnere av NM går de nemlig automatisk videre til OL i filosofi, som i år arrangeres i Litauens hovedstad Vilnius. Her møtes skoleelever fra hele verden for å konkurrere om OL-tittelen i filosofi.

– Hvis du reiser hjem fra Vilnius med OL-medalje i bagasjen, vil det påvirke dine filosofiske ambisjoner for fremtiden?

– Det ville definitivt motivert meg til å velge filosofi som frie emner på universitetet, sier Thue. Og kanskje til å skrive for Filosofisk supplement.

Damslora tror heller ikke det vil påvirke karrierevalget, men understreker at konkurransen hittil har motivert ham både til å lese og skrive flere filosofiske tekster og til å tenke grundigere over ting.

– En ting er i alle fall sikkert, legger han til.

Den viktigste bagasjen vi kommer hjem med fra Vilnius, uansett hvordan det går i OL, blir samtalene og diskusjonene med de andre deltakerne. Det er ikke hver dag man får anledning til å snakke filosofi med hele verden på den måten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *