Filosofiske smuler

SMULER: Hva fikk George Orwell til å kritisere Sartre? Hvordan revolusjonerte Ludwig Feuerbach filosofien? Burde Platon stå på pensum i gymtimen? Salongen serverer ukas filosofiske smuler.

  • I Réflexions sur la question juive (1944) gir Jean-Paul Sartre en analyse av antisemittismen, og knyttet den spesielt til den borgerlige klassen i samfunnet. Open culture har publisert George Orwells kritiske anmeldelse av boken, hvor han hevder at Sartres analyse er feilslått – og går så langt som å hevde at posisjonen Sartre selv fremmer er farlig nær antisemittisme.
  • Hvilke filosofiske lærdommer kan man finne i eksil? Å bli gjort rotløs kan være nedbrytende fordi man risikerer å miste sporene av sin opprinnelige kultur, og med det også miste seg selv. Men rent filosofisk kan eksil være en gave, fordi den gir den enkelte mulighet til å forstå hvilke sider av ens opprinnelige verdensbilde som fremdeles holder mål, skriver Costica Bradatan i filosofibloggen The Stone.
  • «Ludwig Feuerbach revolusjonerte filosofien, men fikk aldri noen ære for det», skriver Dale DeBakcsy. I Philosophy Now forklarer han hvorfor.
  • Filosofi, hevdes det ofte, handler om universelle sannheter og tidløse spørsmål. Likevel består den filosofiske kanon nesten utelukkende av døde, hvite menn. Hva kommer denne ensartetheten av? Eugene Sun Park, tidligere doktorgradsstudent i filosofi, har skrevet et essay om hvorfor han valgte å forlate akademia og holder frem snevre oppfatninger av hva som egentlig er «ren filosofi» som en viktig grunn.
  • Burde Platon stå på pensum i gymtimen? Det foreslår Mark Edmundson i The New York Times. Han etterlyser et mer helhetlig fokus på hvordan idrett former den enkeltes karakter, og hevder at vi har mye å lære av Platons syn på temperament (thymos ).
  • Helt til sist: I kunstinstallasjonen Timée har Guillaume Marmin og Philippe Gordiani forsøkt å uttrykke Platons forestilling om universets skapelse i lyd og bilde. Duoen har tatt utgangspunkt i dialogen Timaios, hvor den greske filosofen forklarer himmellegemenes bevegelser som et sett av toner. Installasjonen er utarbeidet i samarbeid med Lyon Astrophysics Research Center.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *