Skjærgårdsfilosofi

Filosofifestivalen går snart inn i sitt niende år. Her illustrert med et bilde fra festivalen i fjor. (Foto: Arne-Fred Solbekk)

AKTUELT: – Festivalformen gir den filosofiske diskusjonen noe vi ikke får andre steder, tror programsjefen for På Kanten. Om halvannen uke er det klart for årets utgave av filosofifestivalen i Kragerø.

I slutten av mai går den norske filosofifestivalen i Kragerø, På Kanten, av stabelen. Festivalen arrangeres for niende gang, og har i år «bevissthet» som tema for programmet. Arne-Fred Solbekk, leder for festivalens programkomité, mener temaet ikke vil gå av den filosofiske dagsordenen med det første.

– Hva bevissthet er, er et filosofisk kjernespørsmål som folk har vært opptatt av til alle tider. Det er også dagsaktuelt, siden det er noe det forskes mer på nå enn noensinne. Kunnskapen vår om hjernens oppbygning og virkemåte øker voldsomt i disse dager, men likevel er det en utbredt oppfatning at vi aldri vil kunne forstå hva bevissthet er eller hvordan den oppstår.

Han forteller at temaet vil belyses fra vidt forskjellige vinkler under festivalen.

– Vi får inn folk som skal snakke om bevissthet i juridisk perspektiv, hjerneforskere, en professor i teologi, idéhistorikere og selvfølgelig filosofer, forfattere og andre. Her er noe for enhver smak.

Vil du si at festivalformen tilfører den filosofiske diskusjonen noe vi ikke får andre steder?

– Ja, det tror jeg. Nettopp denne formen gjør at terskelen for å møte opp til foredrag er lav. Her forventer man ikke at bidragsyterne skal snakke over hodet på en, og man tør å stille spørsmål. Her er det debatter, og ikke minst møter man mange ulike innfallsvinkler til hvert års tema. Vi har lykkes hvert eneste år med å få tak i svært dyktige, jeg tør nesten si de beste og mest kvalifiserte folkene i landet innen sitt felt.

Solbekk legger til at festivalen dessuten har skapt grobunn for et levende filosofimiljø i Kragerø.

– I kjølvannet av festivalen har det vokst frem en aktiv gruppe filosofiinteresserte, som møtes en gang i uken for en filosofikafé de kaller «Spekulatoriet». Denne gruppen er svært uformell og består av en broket forsamling «vanlige folk», det vil si folk uten noen spesiell utdannelse i filosofi.

Festivalledelsen skriver på hjemmesiden at én av målsettingene er «å skape positivitet og kreativitet i lokalsamfunnet». Er festivalen i første rekke et tiltak myntet på lokalsamfunnet i Kragerø, eller har festivalen en klar filosofisk agenda?

– Selv om vi ser betydningen for Kragerø og lokalsamfunnet, er dette arrangementet myntet på alle. Vi registrerer også at en stor del av publikum er tilreisende. Noen av dem har nok tilknytning til Kragerø i form av et fast tilholdssted. Kragerø har en av de flotteste skjærgårdene i landet, og flere har skaffet seg sitt eget hytteparadis her. Samtidig observerer vi at mange reiser til Kragerø bare for å delta på filosofifestivalen, og en høy andel kommer langveisfra.

Hva ser du mest frem til på årets festivalprogram?

– Personlig er jeg glad i litt temperatur og meningsbrytninger, så jeg ser nok spesielt frem til en større programpost hvor hele seks personer deltar i en debatt vi har kalt «Bevissthet – mer enn synapser og nevroner?» For hvis den er det, altså at bevissthet er mer enn, eller noe annet enn hjernen vår, hva er i så fall dette andre?

På Kanten arrangeres 28.-31. mai i Kragerø. For program og mer informasjon, se festivalens nettsider.

LES OGSÅ: Filosofi for alleGrasrotfilosofi

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *