MENY

Hurra for Dewey!

Publisert:

4. desember 2014

Kommentarer:

John Dewey

I dag er det 150 år siden John Dewey ble født. Sjekk fredagens filosofiske seminar om Dewey eller benytt anledningen til å lese deg opp på denne innflytelsesrike filosofen. (Pedagogen Joar Aasen skrev bok om Dewey i fjor.)

Dewey, som regnes som en av den filosofiske pragmatismens fedre, har hatt spesielt stor betydning for pedagogikk og skolevesen. Han er nok mest kjent som forkjemper for læring gjennom praksis – eller som han sa selv: «learning by doing».

Han var også viktig innen psykologien, som Advances in the History of Psychology skriver i anledning jubileet:

In 1896, Dewey published what is now identified as the founding article of the functionalist school of psychology, «The Reflex Arc Concept in Psychology»

Bok: John Deweys pedagogiske filosofi – Joar Aasen.

La oss heller ikke glemme den politiske Dewey. Arild Pedersen skrev nylig om Dewey som representant for «pragmatistisk venstreliberalisme» i Minerva. Pedersen viser blant annet til det liberale ved pragmatistenes antidogmatisme.

For pragmatister finnes ikke en første filosofi som er teoretisk fundament for andre aktiviteter, f. eks. vitenskap. Tvert imot, pragmatisme er selv like hypotetisk som vitenskap, en usikkerhet som burde være gunstig for demokratisk debatt.

PS: For den leselystne har Stanford Encyclopedia of Philosophy artikler både om Deweys politiske filosofi, estetikk og moralfilosofi. Dewey er forresten også interessant som en av inspirasjonskildene til Richard Rorty.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Nyeste artikler

Les også

Salongens nyhetsbrev

Meld deg på Salongens månedlige nyhetsbrev for å få de siste tekstene våre direkte inn i innboksen.

Vi bruker cookies for å kunne tilby deg en best mulig opplevelse. Les mer…