MENY

Filosofiske presseklipp

Publisert:

11. mars 2010

Kommentarer:

(Illustrasjon: iStockphoto)

Iblant skriver også norsk dagspresse om filosofi og idéhistorie. Her er noen interessante saker fra de siste dagene:

  • Filosof Eli Bjørklid har sett på norsk landbrukspolitikk i lys av Michel Foucault, Thomas Højrup og Niklas Luhman. I et intervju forteller hun om prosjektet, som for øvrlig ligger tilgjengelig i sin helhet på nettet.
  • Både naturvitenskapen og humanvitenskapene svikter, hver på sin måte, når det gjelder å lytte til hva naturen har å si, skriver Trond Skaftnesmo i en kronikk om «tingenes tale» og «naturens logos».
  • Som en reaksjon på «New public management» og økonomistyringens dominans i helsesektoren, har filosofien og etikken fått en renessanse. Filosofer og etikere reiser land og strand rundt, og foreleser om betydningen av faglig og etisk refleksjon, de gode samtalene, faglige og etiske verdier og så videre, skriver professor i sykepleie Berit Støre Brinchmann.
  • «Wittgensteins filosofi [ble] en avgjørende inspirasjonskilde for det meste av det jeg har gjort som kunsthistoriker. Den ga meg et teoretisk redskap til å se kunsten utfra ulike perspektiver, og gjorde det enklere å trekke inn insikter fra samfunnsvitenskapene (Habermas, Charles Taylor o.a.), men også fra liturgihistorie, idéhistorie, mediehistorie etc.» Gunnar Danbolt fyller 70 år og forteller om sine inspirasjonskilder i På høyden.
  • «Nordmenn leser mye mer alternativlitteratur enn av diktsamlinger. Så hvorfor ignorerer pressen det første,» spør religionshistoriker Anne Kalvig i Klassekampen.
  • «Omkring år 1000 var det arabiske rike stort og betydelig. Grunnen var at rasjonelle ideer fra Aristoteles, som hadde preget arabisk kultur også før Muhammed, fortsatt hadde stor innflydelse.» Det skriver leder i Det liberale folkepartiet, Vegard Martinsen som svar på Jens N. Engelstads avisinnlegg «Islam i perspektiv».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Nyeste artikler

Les også

Salongens nyhetsbrev

Meld deg på Salongens månedlige nyhetsbrev for å få de siste tekstene våre direkte inn i innboksen.

Vi bruker cookies for å kunne tilby deg en best mulig opplevelse. Les mer…