MENY

Filosofiske smuler

Publisert:

6. oktober 2010

Kommentarer:

Er miljøkampen blitt en ny religion? (Illustrasjon: iStock)

Er miljøkampen blitt en religion? Er det bedre å drepe 100 mennesker enn å drepe ti? Hører psykoanalysen hjemme i et vitenskapsmuseum? Hva er progressiv konsekvensialisme? Og hva er egentlig forholdet mellom bevissthet og fri vilje? Her er nye filosofiske smuler, filosofiske og idéhistoriske godbiter fra utenlandske nettsteder.

  • Philippa Foot, en av grunnleggerne av nyere dydsetikk, er død. The Guardian har en fin nekrolog.
  • Er det bedre å drepe 100 mennesker enn å drepe ti? Det later mange til å mene, skal vi tro en ny sosialpsykologisk undersøkelse.
  • En student skal ha tatt livet sitt etter at to medstudenter la ut en video av at han hadde sex med en annen mann. Er de to medstudentene da moralsk ansvarlige for selvmordet?
  • Bikuben er også tidligere blitt brukt som bilde på menneskesamfunnet. Nå kan insektene visstnok også lære oss noe om demokrati.
  • Apropos: «Denne amerikanske boken sporer hvordan diagnoen schizofreni har forandret seg i tråd med samfunnsmessige påvirkninger til enhver tid.» Slik omtales en ny bok om schizofreniens historie.
  • Her er flere godsaker for idéhistorikere: History of The Human Sciences er ute med et nytt nummer, og alle artiklene er tilgjengelig på nettet!
  • Nå kan du snakke med Gud på internett! Nærmere bestemt på nettstedet Philosophy Experiments, som har laget en slags test-deg-selv-side. Temaet er det såkalte Eutyfron-dilemmaet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Nyeste artikler

Les også

Salongens nyhetsbrev

Meld deg på Salongens månedlige nyhetsbrev for å få de siste tekstene våre direkte inn i innboksen.

Vi bruker cookies for å kunne tilby deg en best mulig opplevelse. Les mer…