Filosofiske smuler

Publisert:

26. mai 2011

Kommentarer:

Tidenes største eksistensielle filosof? (Foto: Wikimedia commons)

Verdens største filosofifestival er i gang, Peter Singers utilitarisme får kritikk, tidsskriftet Synthese er i hardt vær, mens Ayn Rand er i vinden. Nå var det jommen lenge siden sist, men her er de – nye filosofiske og idéhistoriske godbiter fra utenlandske nettsteder.

  • For de som har mulighet til å hoppe på et fly: Verdens største filosofifestival starter i dag. HowTheLightsGetsIn 2011 finner sted i bokbyen Hay-on-Wye i Wales. Imponerende program. Les også om festivalen i The Independent.
  • Hvis man ikke tror på moralske sannheter, hvorfor da bry seg om klimaendringene? Peter Singers preferanseutilitarisme problematiseres i The Guardian. Samme avis har også en fin, mer generell artikkel om Singer.
  • Debatten om tidsskriftet Synthese er den store saken for amerikanske filosofibloggere nå om dagen. Utgangspunktet er hvordan tidsskriftet har forholdt seg til tilhengerne av intelligent-design-teorier. New York Times har en god oversiktsartikkel om saken. Men det er bloggeren Brian Leiter som virkelig holder liv i debatten.
  • Filosofen og forfatteren Ayn Rand er i vinden – takket være filmatiseringen av Atlas Shrugged, en BBC-dokumentar og støtte fra økonomer på høyresiden. Det skriver The Independent. (Se linkene.)
  • Når mennesket blir «forbedret» med datateknologi, medikamenter, kommunikasjonssystemer og optiske linser – hva får det å si for moralsk status? Spørsmålet stilles av den ypperlige bloggen On the Human.
  • Må man være nysgjerrig for å bli filosof? Det spør Justin E. H. Smith seg i New York Times og konkluderer med at den nye såkalte eksperimentelle filosofien egentlig vender tilbake til filosofiens røtter. Se også denne diskusjonen om artikkelen.
close

Salongens nyhetsbrev

Meld deg på Salongens månedlige nyhetsbrev for å få de siste tekstene våre direkte inn i innboksen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Nyeste artikler

Les også

Salongens nyhetsbrev

Meld deg på Salongens månedlige nyhetsbrev for å få de siste tekstene våre direkte inn i innboksen.

Vi bruker cookies for å kunne tilby deg en best mulig opplevelse. Les mer…