Nyheter

Revolusjonen som klikka

– I den politiske økonomien synker arbeideren nedover til samme status og nivå som en vare. En bedrøvelig gjenstand som kan byttes ut med en annen gjenstand, en annen arbeider, når den ikke lenger virker. Denne samfunnsøkonomiske utarmingen av arbeideren vil føre til revolusjon, tenkte Marx. Men det gikk ikke akkurat sånn som han hadde tenkt.

Lars Nilsen er programleder i Studio Sokrates og skriver om sine kommende programmer og filosofiske undringer på Salongen.

Trompetlegenden

Trompetisten Clark Terry (1920- ) er et snodig eksempel på at Karl Marx på merkelig vis kan ha noe med jazz å gjøre:

På slutten av femtitallet spurte amerikanske sosiologer seg selv om hvorfor ingen afrikanskamerikanske musikere medvirket i orkestrene til de store fjernsynskanalene i landet. Dette måtte undersøkes på klassisk vis: Registrere hvor mange orkestre som var i drift, sjekke hvilken hudfarge musikantene hadde og resultatet ble ubehagelig for fjernsynsselskapene. Noe måtte gjøres.

En sentral figur

Helt sentralt i amerikansk samfunnsvitenskap stod John Dewey. Han har vi snakket om i Studio Sokrates tidligere. (Dewey for Dummies.) Dewey engasjerte seg i sosialt reformarbeid. Han tok impulsene fra der hvor de var å finne: Statistikk, samfunnsvitenskap, filosofi, darwinisme, kort sagt fra alle typer undersøkelser som foregir å si noe om samfunnet. Grunntanken var at forstanden aldri kan finne evige og uforanderlige sannheter. Likevel kan forstanden, dersom den brukes riktig, bidra vesentlig til å løse akutte samfunnsmessige og politiske problemer.

Vi vet jo at fra 1955 og utover hele sekstitallet var det «sit-ins,» ikke-voldelige demonstrasjoner og svære borgerrettighetsdemonstrasjoner i USA. Noe var i gjære og Marx var en tenker med analyser som enkelt kunne anvendes i borgerrettighetskampen i USA.

NBC og «The Tonight Show»

NBC og «The Tonight Show» ba musikerne sine sette opp en liste over afrikanskamerikanske musikanter de mente passet i husbandet – og navnet Clark Terry dukket opp igjen og igjen på listene. Slik gikk det til, forteller Clark Terry i et intervju, at han fikk hyre som bandleder i NBCs «Tonight Show.» Suksessen uteble ikke. Clark Terry ble en stjerne – velfortjent. I dag er han innehaver av Grammy Lifetime Achievement Award sammen med tre andre trompetlegender: Louis Armstrong, Dizzy Gillespie og Miles Davis.

Studio Sokrates

Kan du høre her: Revolusjonen som klikka

Powered by Labrador CMS