MENY

Filosofiske smuler

Publisert:

24. desember 2014

Kommentarer:

SMULER: Verdien av å gå; døden og berømmelse; Nietzsches grønne fingre; julenissens filosofiske eksistensgrunnlag; og produksjonen av tapere i den norske kunnskapsskolen. Salongen ringer julen inn med et knippe filosofiske og idéhistoriske smuler fra verdensveven.

  • Hva er verdien av å gå? Skal vi tro den franske filosofien Frédéric Gros, åpner en spasertur i naturen opp for det sublime fordi vi reflekterer annerledes over omgivelsene våre enn ellers. Lauren Elkin i Sunday Book Review er enig, men tar gåturen likeså gjerne i byen.
  • Ideen om at berømmelse gir et skinn av udødelighet, kan spores helt tilbake til Homers Iliaden. Hvorfor er det slik? Hva har vi å vinne? Er det ikke for tynt å dø for en berømmelse vi aldri får oppleve? Stephen Cave trekker linjer fra antikken til moderne popkultur i Aeon Magazine, og mener at vår grunneggende streben etter et godt ry – eller thymos, som Homer ville sagt – er innebygd i hjernen.
  • Til tross for at hagearbeid ikke danner noen rød tråd i arbeidene til Voltaire, Jane Austen, Friedrich Nietzsche og Emily Dickinson, har Damien Young skrevet bok om hvordan disse forfatterne har blitt inspirert av ulike hager. Anmelderen i Los Angeles Review of Books hilser fokuset på planter velkommen.
  • Finnes det egentlig gode filosofiske argumenter for å tro på nissen? Eric Kaplan, som også har skrevet bok om problemstillingen, gjør et forsøk på The New York Times’ filosofiblogg.
  • «Ingen mennesker med makt ville ha akseptert å bli utsatt for en så rigid, vedvarende og langvarig testing, overvåkning og kontroll. De er bare de svakeste vi uten videre kan utsette for slikt, som fanger, tvangsinnlagte, psykiatriske pasienter – og barn.» Espen Schaanning går ut mot den norske skolens produksjon av tapere i et innlegg basert på en gjesteforelesning avholdt ved Universitetet i Bergen i 2008.
  • Hva er sammenhengen mellom en filosofs klesstil og skrivestil? Nettstedet iai tv, som for øvrig har sin egen filosofikanal, ser nærmere ulike myter knyttet til berømte filosofer og deres klær med Shahidha Bari i spissen.
  • Helt til slutt: Den siste videosnutten fra «8-Bit Philosophy», en kanal som forklarer filosofiske ideer som videospill på et fåtall minutter – denne gangen Thomas Hobbes’ og Jean-Jacques Rousseaus kontraktsteori.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Nyeste artikler

Les også

Salongens nyhetsbrev

Meld deg på Salongens månedlige nyhetsbrev for å få de siste tekstene våre direkte inn i innboksen.

Vi bruker cookies for å kunne tilby deg en best mulig opplevelse. Les mer…