MENY

Filosofiske smuler

Publisert:

5. oktober 2014

Kommentarer:

SMULER: Lukten av gamle bøker; Slavoj Žižeks brev til Pussy Riot; verdien av humor i forskning; og Bertrand Russells forsvar for å røyke. Salongen byr på en ny runde med filosofiske og idéhistoriske smuler fra utenlandske nettsteder.

  • Mange har et romantisk forhold til lukten av gamle bøker. Men hvor kommer egentlig lukten fra? Nettstedet IFL Science melder om at forskningens svar ikke bare er av interesse for bokelskere med sans for morsomme fakta, men også kan hjelpe biblioteker til å sniffe seg frem til bøkenes historie.
  • Norgesaktuelle Slavoj Žižek kom i september ut med nok en bok. Denne gangen er temaet brevkorrespondansen han førte med filosofistudenten Nadya Tolokonnikova fra Pussy Riot under hennes fengelsopphold i Russland. Skal vi tro nettstedet Critical Theory, lover tidligere publiserte brev godt for utgivelsen av boken, som har fått navnet Comradely Greetings.
  • Er bruk av humor i vitenskapelig publikasjoner noen gang passende? Ja, mener biologen Stephen Heard, som mener at humoristiske glimt kan forbedre formidlingen av ellers så tørr forskning. I Chronicle of Higher Education kan vi lese hvordan bruk av humor i forskning kan falle heldig og mindre heldig ut.
  • Tidsskriftet Philosophy Now er ute med nytt nummer om «de andre grekerne» – deriblant Thales, Anaximander, Pythagoras, Parmenides og Zenon. Hvordan disse var med på å forme den vestlige tenkningen, kan leses i Will Bouwmanns artikkel om deres bidrag til empirisme, logikk og matematikk.
  • Richard Dawkins får hard medfart for sin nyeste bok, An Appetite for Wonder. John Gray, professor emeritus ved London School of Economics, har anmeldt boken for i New Republic. Han hevder Dawkins har et tilnærmet religiøst forhold til evolusjonsteorien – og at han ender opp som «ateismens evangelist».
  • «Filosofi uten filosofihistorie er, om ikke blind, i alle fall dum», uttalte Wilfred Sellars i sin tid. Man skulle derfor tro det var god grunn til å hilse utgivelsen Classical Philosophy: A history of philosophy without any gaps av Peter Adamson velkommen. Anmelderen i Prospect Magaine er imidlertid skuffet, etter å ha «testet» boken opp mot Wikipedias artikler om de samme tenkerne.
  • Helt til sist: Bertrand Russell forteller i egen person hvordan røyking reddet livet hans. På en flytur i Norge på 50-tallet insisterte Russell hardnakket på å sitte i flyets røykeseksjon. I løpet av reisen styrtet flyet i en fjord, og det var utelukkende passasjerer fra røykeseksjonen som kom fra ulykken med livet i behold.

, , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Nyeste artikler

Les også

Salongens nyhetsbrev

Meld deg på Salongens månedlige nyhetsbrev for å få de siste tekstene våre direkte inn i innboksen.

Vi bruker cookies for å kunne tilby deg en best mulig opplevelse. Les mer…