Filosofiske smuler

Publisert:

16. juni 2015

Kommentarer:

Smuler, 15.06.15

SMULER: Ny biografi om Roland Barthes, Camilla Paglias agg, etikk i verdensrommet og på jorden. Salongen gir nok et sveip over nettets filosofiske ferskvarer.

  • Forskere ved NASA har uttalt at vi vil oppdage fremmed liv i verdensrommet i løpet av 10-20 år. Hva slags etiske spilleregler bør da gjelde? Hvordan kan vi unngå å bli grådige på utenomjordiske mikrober, og hva er betenkelighetene ved romsafari? God artikkel av Lizzie Wade på Aeon.
  • En ny omfattende bok om Roland Barthes’ liv og levnad er nå ute. Biograf Tiphaine Samoyault har hatt tilgang på nytt materiale som korrespondanser og noter i originalmanuskripter, og avdekker blant annet prosessen bak Barthes’ innpass hos Collège de France.
  • Litt å humre over på The New Yorker, som har lagt ut oppdiktede parodier på kjente filosofers  avskjedsbrev til sine en gang kjære. Simone de Beauvoir er nådeløst effektiv i sitt fiktive farvel: «J.P., you are an ass».
  • Camilla Paglia snakker ut på reason.com. I et intervju utdyper den frittalende teoretikeren blant annet om hva som blir feil om man oppfatter verden gjennom en totalt kjønnet lense, Madonnas skuffende irrelevans, Hillary Clinton, samt sine oppfinnsomme Halloween-kostymer.
  • Å forestille seg verden gjennom en annens øyne forstås vanligvis som et premiss for etisk handling og refleksjon. Men hvor gode er vi egentlig på å sette oss inn i situasjoner ulik vår egen? Og hvor går de opplagte grensene for innlevelsesevnen? Paul Bloom drøfter noen løsninger på The Stone.
  • Til slutt et eksempel på den munnrappe Paglia i aksjon:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Share on email
Share on facebook
Share on twitter

Nyeste artikler

Les også

Vi bruker cookies for å kunne tilby deg en best mulig opplevelse. Les mer…