Bøker

Mangfoldets filosofi

Publisert
Tariq Ramadan (Kilde: Wikimedia commons)

BOKNYTT: En mangfoldets filosofi burde tillate større deltagelse fra leseren enn denne allvitende reiselederen gjør, skriver Mona Ringvej om Tariq Ramadan og boken Mangfoldets filosofi.

«Tariq Ramadan har status som en åndelig veiviser inn i et muslimsk Europa, en mild megler i religionens og sekularismens kampsoner,» heter det i omtalen av boken i Aftenposten. Men Ringvej er ikke overbevist.

Målsettingen er vakker, og hvem kan vegre seg for å bli med? Denne leseren kan. Ikke fordi jeg ikke vil til det samme stedet, men fordi tekstens uutgrunnelige veksling mellom utforskning og skråsikkerhet undergraver reisens mål. Ramadan vil at vi skal se «den andres» likhet med oss selv. Et slikt møte krever imidlertid en større grad av nysgjerrighet enn Ramadan tillater, med alle sine påbud, sine «må» og «bør».

En mangfoldets filosofi burde tillate større deltagelse fra leseren enn denne allvitende reiselederen gjør. I stedet foregriper Ramadan leserens tolkningsarbeid, og avviser behovet for logisk klarhet, om man skulle ha savnet det. […]

Likevel, når Ramadan skriver seg forbi et lappeteppe av metaforer, der vi reiser ut på havet, for å havne på fjell og vidder, i speil og vinduer, blir den allvitende talerens dypdykk i temaer både medrivende og opplysende. Dilemmaer innenfor sekularismen og religionen som likhet, frihet og forskjellsbehandling av kjønnene er slike emner.

Bok: Mangfoldets filosofi – Tariq Ramadan
Powered by Labrador CMS