Nyheter

Værhaner

Publisert
(Illustrasjon: iStock)

Én ting er moralregler. Noe helt annet er å gjøre det som reglene forlanger av oss. Kanskje det hjelper å ha en personlig coach? En som heier på oss, slik de gjør for dem som betaler for timer i treningsstudio?

Lars Nilsen er programleder i Studio Sokrates og skriver om sine kommende programmer og filosofiske undringer på Salongen.

Hverdagsnavigasjon

Saken er at de fleste av oss trenger litt coaching i hverdagen og dette visste Freiherr Adolph Franz Friedrich Ludwig Knigge. Seks hundre sider med klokskapsråd fra Knigges penn har blitt trykket og solgt på alle europeiske språk i snart to hundre år.

«Über den Umgang mit Menschen» er ei tekstsamling som tar på seg jobben å gjennomføre filosofiens moralregler – slik at publikum skjønner hva det dreier seg om å være en moralsk person.

Om å forstå seg selv

Adolph Knigge. (1752–1796). (Kilde: Wikimedia commons)

Moralen begynner et eller annet sted inni oss. Å være moralsk handler om å forstå seg selv – og en værhane (Knigge skriver Windbeutel), er en kar som ikke forstår seg selv. Det er derfor han snur kappen etter vinden hele tiden. På den måten kan man naturligvis komme seg opp og fram i verden – men mister seg selv, mener Knigge.

På baksiden av min fillete utgave av Platons dialog Gorgias står det:

«Skal ein kanskje tilpasse seg det samfunnet ein lever i? I så fall må du bli så lik som råd er folket i Aten, om du vil være det til ven og få stor makt i byen. Tenk etter, gode ven, om dette vil vere til gagn for deg og meg.» (Platon: Gorgias, Samlaget 1971, kr 18,-)

Lydig eller lojal?

Værhanen er lydig, tenker jeg. Han vender kappen etter den veien vinden blåser og er enig med den siste han snakket med, enten det er kona, sjefen, naboen eller taxisjåføren. Har han en moralsk standard å navigere etter? Kanskje. En standard som sier: «Gå den veien som lønner seg for deg.»

Knigge vil legge en annen standard til rette for oss. Igjen og igjen maner han oss om å begynne med oss selv, med våkent blikk for det felles beste. Det gjelder å finne ut av hvordan vi virker på andre – og å navigere kritisk og selvkritisk etter et mål som fellesskapet kan være tjent med.

Mer:

Den som vil, kan høre andre del av Studio Sokrates miniserie om kunsten å omgås her: Kunsten å omgås, del 5

Powered by Labrador CMS