Smuler

Filosofiske smuler

Publisert
Slavoj Žižek kritiserer filmen Avatar. (Kilde: Wikimedia commons)

Er det uetisk å leve evig? Hva mener filosofen Jürgen Habermas om religion? Og gjør ny kunnskap om hjernen at vårt moralske ansvar oppløses? Her er godsaker fra utenlandske nettsteder den siste tiden.

  • Filosofen Antony Flew er død. The Times har en fin artikkel om den kjente ateisten som ble teist på sine eldre dager.
  • Transhumanistene er en bevegelse av filosofer og andre forskere som tar til orde for å forbedre menneskekroppen ved hjelp av moderne teknologi. Ambisjonen er at vi skal kunne leve lenger – eller kanskje evig. Filosofen Francis Fukuyama har for noen år siden advart mot at dette skal føre til nye klasseskiller i fremtiden. Men det er ikke uetisk å leve evig, mener The Guardians kommentator. (Artikkelen har mange linker til aktuelle diskusjoner rundt transhumanismen.)
  • Velger du å pusse tennene om morgenen, eller er det bare noe du gjør? Boken The Art of Choosing ser nærmere på hvordan vi tar våre avgjørelser. (Her er en god anmeldelse.) Boken kommer blant annet inn på kulturelle forskjeller på dette området: Noen oppfatter det å pusse tennene som et valg, andre gjør det ikke. Joda, dette er psykologi. Men noen filosofiske impikasjoner er det også her.
  • Under idealismen og den politiske korrektheten i filmen Avatar skjuler det seg brutale, rasistiske undertoner, skriver filosof og psykoanalytiker Slavoj Žižek.
  • The New York Times skriver om Jürgen Habermas’ endrede syn på religion. (Se for øvrig kommentar til artikkelen her.)
  • Visste du at filosofene Jean-Paul Sartre, Georges Bataille, Theodor Adorno og Max Horkheimer har skrevet filmmanus? Salon har en artikkel om intellektuelle som har skrevet filmer som aldri er blitt produsert.
  • Nyvinninger innen nevrovitenskapen gjør at forskere vet mer og mer om prosessene i hjernen. Men det gjør ikke at moralsk ansvar oppløses, mener Eliezer Sternberg, som har skrevet bok om nevrovitenskap og filosofi.
Powered by Labrador CMS