Smuler

Filosofiske smuler

Publisert
Hvorfor har man ikke lyktes i å utvikle kunstig intelligens? Kan det være fordi intelligensbegrepet er for snevert? (Illustrasjon: iStockphoto)

Kan irrasjonalitet være til hjelp i hverdags- og yrkeslivet? Burde vi glemme «kunstig intelligens» og heller prøve å utvikle «kunstig personlighet»? Og hva er sammenhengen mellom dataspillet Tetris og konfutsianisme? Her er godbiter fra utenlandske nettsteder.

  • Irrasjonalitet har sine fordeler. Det mener atferdsforskeren Dan Ariely, som er aktuell med boken The Upside of Irrationality, oppfølgeren til suksessen Predictably Irrational. Se for øvrig Arielys foredrag fra TED-konferansene, der han spør om vår moralfølelse egentlig holder vann og om vi har kontroll over våre egne avgjørelser.
  • En ny sitatstatistikk på bloggen Certain Doubts viser hvilke tidsskrifter som opplever henholdsvis oppgang og nedgang for tiden. Gode nyheter for Mind and Language. Dårlig nytt for Journal of the History of Ideas.
  • I flere tiår har teknologioptimister ventet på et gjennombrudd for forskningen innen kunstig intelligens. Men hvorfor har man ikke lyktes i å utvikle dette? Kan det være fordi vi selve konseptet bygger på et skille mellom intelligens og resten av mennesket? I så fall burde vi kanskje prøve å skape «kunstig identitet» eller «kunstig personlighet». 3 Quarks Daily skriver om «cerebral imperialisme».
  • Samme blogg har en ypperlig artikkel om forbindelsen mellom dataspillet Tetris og konfutsianisme (!).
  • Nettutgaven av The Guardian er i full sving med en ny serie om Montaigne.
  • Hva er opphavet til kravet om katolske geistlige må leve i sølibat? Spørsmålet tas opp i samme avis.
Powered by Labrador CMS