Nyheter

Alle snakker om Freud

Publisert
Sigmund Freud (Kilde: Wikimedia commons)

I sommer har psykoanalysen vært debattema i avisspaltene. Denne uken blir det både paneldebatt om psykoanalysen og Freud-seminar i Oslo.

Avisebatten startet med professor Siri Gullestads kronikk i Morgenbladet i juli. Under tittelen «Det som egentlig skjer» forsøkte hun å aktualisere psykoanalysen med utgangspunkt i TV-serien In Treatment. «Antagelsen om dynamisk ubevisste sjelsprosesser har alltid provosert», skrev Gullestad. Og det provoserte. Psykolog Jon Lund Hansen førte an i kritikken med innlegget «Det egentlig skjer aldri».

Tirsdag flyttes debatten fra avisspaltene til Litteraturhuset. Arr – idéhistorisk tidsskrift inviterer til diskusjon om psykoanalysens stilling i dag. I panelet sitter Siri Gullestad, litteratur- og idéhistoriker Eivind Tjønneland, psykolog Jon Sletvold og psykiater Einar Kringlen. Anledningen er at tidsskriftet er ute med et nytt temanummer om psykoanalysen i Norge.

Onsdag holder Senter for tverrfaglig kjønnsforskning seminar om Freud, Moses og monoteismens kjønn. Senterleder Jorunn Økland forteller om arrangementet i en e-post:

Seminaret oppstod som idé i vår Freud-lesegruppe ved senteret høsten 2007 til våren 2008. Da konkluderte vi med at det neppe var som sjelelege Freud kom til å bli husket lengst, men som kulturkritiker.

Seminaret tar utgangspunkt i Freuds bok «Der Mann Moses und die monotheistische Religion», og den ferske utgivelsen New Perspectives on Freud’s ‘Moses and Monotheism’. Sistnevnte er redigert av Ilana Pardes, som også holder foredrag under seminaret.

Mange jødiske miljøer følte lenge at Freud sviktet totalt og avsverget sin arv i Moses og monoteismen. Han tar tross alt for seg den viktigste person i jødisk religion og dens opphav. Derfor er det spennende at det er nettopp en Israels-basert feministisk litteraturkritiker og hennes lag som finner nye innganger til denne teksten.

I en tid der religionskritikk kommer opp igjen på nye måter er Freud og hans religionskritiske tekster interessante, fortsetter Økland:

På seminaret vårt vil vi være opptatt av forbindelsen Freud konstruerer mellom maskulinitet, skyld og religionens opphav. Han foretar på mange måter en kjønnskritisk lesning av jødisk religion. Vi får også et par bidrag som ser på Moses-skikkelsen i andre kulturuttrykk fra samtidens Wien, nemlig operaen.

I tillegg til Ilana Pardes, innleder også Roland Boer, Erik Steinskog, Hedda Høgåsen-Hallesby og Øystein Gullvåg Holter ved seminaret.

Powered by Labrador CMS