Beauvoir møter Darwin

Publisert:

14. oktober 2010

Kommentarer:

Illustrasjon: iStock

Simone de Beauvoirs klassiker Det annet kjønn må leses på nytt – med darwinistiske briller. Det mener professor Tone Bleie.

I et intervju med Klassekampen, hevder Bleie at Beauvoirs forhold til darwinismen er blitt oversett.

– I «Det annet kjønn» utviser Simone de Beauvoir egentlig en betydelig interesse for å forstå seksuell og biologisk seleksjon. Det er i seg selv interessant. Men det er slående at hun nesten helt tilsidesetter Darwins omstridte tese om kvinners seksuelle valg. Ved å nedtone dette til de grader, ender hun med å posisjonere seg i tråd med datidens rådende oppfatning om at det er menn som bestemmer hvem de skal ha seksuelt samkvem med.

– Hvorfor gikk hun ikke dypere inn i dette spørsmålet, tror du?

– Det har nok med å gjøre datidas parisiske intelligentsia. Deres interessehorisont inkluderte ikke de tidlige stemmene innen evolusjonær biologi. I tillegg benytter Beauvoir seg selektivt av arbeidene til antropologer som Lévi-Strauss og Frazer. Lévi-Strauss har egentlig et implisitt naturalistisk ståsted. Han anerkjenner at vår tankevirksomhet har en materialistisk base i nervesystemet, og står slik sett for en psykisk enhetsforståelse. Men så skifter han fokus til de kulturelle prosesene, uten å avklare hvordan de to rammeforståelsene henger sammen.

Simone de Beauvoir (1908–1986) (Kilde: Wikimedia commons)

Tankegangen til Beauvoir ender i en forestilling om at seleksjonen, i den grad den opererer på oss, stopper ved halsen, mener Bleie.

Ifølge professoren har både Beauvoir og Toril Moi en tendens til å overse naturvitenskapen.

Men verken artikkelen i Klassekampen eller et tidligere og grundigere intervju hos forskning.no får vel helt klart frem hva som vil være gevinsten ved dette.

close

Salongens nyhetsbrev

Meld deg på Salongens månedlige nyhetsbrev for å få de siste tekstene våre direkte inn i innboksen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Nyeste artikler

Les også

Salongens nyhetsbrev

Meld deg på Salongens månedlige nyhetsbrev for å få de siste tekstene våre direkte inn i innboksen.

Vi bruker cookies for å kunne tilby deg en best mulig opplevelse. Les mer…