Filosofiske smuler

Publisert:

25. november 2014

Kommentarer:

Demonstrasjoner i Ferguson, USA, i kjølvannet av det rasistisk motiverte politidrapet på tenåringen Michael Brown. Til høyre, aktivist og professor i filosofi og afro-amerikanske studier Cornel West, under en av de mer konfronterende demonstrasjonene i byen.

SMULER: Hvorfor er filosofer så lite opptatt av å diskutere rasisme? Er man rett og slett blind for problematikken? Er visse filosofiske tradisjoner og diskurser sågar med på å reprodusere og opprettholde rasistiske praksiser? Les mer om dette og annet i ukens smule-runde.

  • En ny intervju-serie i The New York Times’ filosofi-spalte The Stone er viet tematikken «Philosophers on Race». Serien er utført og redigert av professor i filosofi ved Duquesne University, George Yancy, forfatter av blant annet Black Bodies, White Gazes og Look, a White! Først ut intervjuer Yancy filosofi-professor Naomi Zack om hvilke filosofiske og politiske implikasjoner det har å være ikke-hvit i dagens USA, med utgangspunkt i Ferguson-saken.
  • I seriens andre intervju snakker Yancy med Charles Mills, blant annet om hvordan John Rawls har gjort det vanskeligere å ta opp, eventuelt enklere å sno seg unna, problematikk knyttet til rasisme for filosofer som jobber med rettferdighets- og samfunnsspørsmål. De er ifølge Mills «lost in Rawlsland».
  • Gud vil aldri dø all den tid vitenskapen er orientert mot stadig flere spørsmål, og ikke endelige svar, mener Jack Miles i et personlig essay i The Atlantic.
  • Filosof Espen D. Stabell undersøker hvilken rolle ansvarlighet spiller eller bør spille i sammenheng med teknologisk innovasjon, i det islandske nettidsskriftet Nordicum-Mediterraneum.
  • I forrige uke ble den tredje årlige internasjonale stoisisme-uka avholdt, hvor deltagerne blir oppfordret til å gi stoiske råd og leveregler en sjanse, og forhåpentligvis føle de (ifølge nettstedet Stoicism Today) «potensielt terapeutiske effektene» på kroppen. Les mer her og her.
close

Salongens nyhetsbrev

Meld deg på Salongens månedlige nyhetsbrev for å få de siste tekstene våre direkte inn i innboksen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Nyeste artikler

Les også

Salongens nyhetsbrev

Meld deg på Salongens månedlige nyhetsbrev for å få de siste tekstene våre direkte inn i innboksen.

Vi bruker cookies for å kunne tilby deg en best mulig opplevelse. Les mer…