Nyheter

Bob Dylan blir universitetsstudium

Publisert
Reidar Aasgaard er skal undervise i Bob Dylans musikk, tekster og inspirasjonskilde. (Foto: Ola Sæther, Uniforum)

AKTUELT: I januar starter et idéhistoriekurs utenom det vanlige ved Universitetet i Oslo. Temaet for kurset: Bob Dylan.

– Det blir åpent både for frelste Dylan-tilhengere og for alle andre som vil vite mer om Bob Dylans påvirkning på kulturen, sier fagansvarlig Reidar Aasgaard til Uniforum.

Studieemnet skal gi bachelor- og masterstudenter kunnskap om Dylans musikk, tekster og inspirasjonskilder. I tillegg står filmer om Dylan på pensum, forklarer Aasgaard i et intervju i nettavisen og utdyper:

Bob Dylan spiller i Toronto 18. april 1980. (Foto: Jean-Luc Ourlin/Wikimedia commons)

– Det finnes jo forelesningsrekker både om filosofer, forfattere og kunstnere. Selvsagt har Bob Dylan en naturlig plass i et akademisk studium på universitetetn. Han har kommet med svært viktige bidrag, både til populærkulturen og til litteraturen. Dylan er en svært tradisjonsbevisst kunstner, og det er lange musikalske og idéhistoriske linker i det han gjør.

Slik beskrives kurset på universitetets emneside:

Bob Dylan (1941–) har som skikkelse og kunstner gjennom fem tiår oppnådd en enestående posisjon i populærkulturen. I sin lange karriere har han fungert både som formidler av kulturgods fra fortiden og som speil av ulike faser i vår samtid. Dylan er stadig i bevegelse og utvikling, og sangene hans er fylt av spenninger og motsetninger.

Emnet tar opp sentrale temaer hos Dylan, som kjærlighet og svik, ungdomsopprør, aldring og død, religion, selvforståelse og menneskesyn. Det vil legge vekt på å sette hans liv, forfatterskap og musikk inn i en større historisk, litterær og sosial sammenheng. Det vil også fokusere på den rolle han har spilt for tilhengere og allmennkulturen i tiårene fra 1960 til i dag.

Dylans virksomhet vil bli belyst av fagfolk fra idéhistorie, samfunnsfag, medie-, musikk-, litteratur- og religionsvitenskap, og med aktiv bruk av eksempler fra hans tekster, musikk og andre ytringsformer.

Powered by Labrador CMS