ARABISK FILOSOFI I BERGEN 

Hva er arabisk filosofi? Hvem var de viktigste arabiske filosofene, og hvorfor skal vi lese dem? Burde vi bry oss mer om middelalderen? Salongen inviterer til samtale om arabisk filosofi på Litteraturhuset i Bergen.

Publisert

Fra 700- til 900-tallet var Bagdad sentrum for engresk-arabisk oversettelsesbevegelse som vi i stor grad kan takke for videreføringen av skriftene til Aristoteles og Platon. Dette førte til en intellektuell blomstring i den islamske verden, med tenkere som al-Fârâbî (870-950), Averroës (1126-1198) og Avicenna (980-1037). 

Disse tenkerne ble de greske filosofenes etterkommere, og al-Fârâbî ble kalt «Den andre mesteren» etter Aristoteles. Samtidig var de selvstendige tenkere med originale løsninger og refleksjoner omkring samtidens utfordringer, som forholdet mellom religion og filosofi. 

Safet Bektovic

Islamsk filosofi fikk stor innflytelse i den latinske vesten, og vi finner tydelige spor etter dem gjennom filosofihistorien. Likevel leses de lite ved norske universiteter. Hvorfor? 

I samarbeid med Litteraturhuser i Bergen inviterer vi til samtale om de arabiske filosofene, deres ettermæle og innflytelse.

Med oss har vi Safet Bektovic, førsteamanuensis i teologi ved UiO med spesialisering i islamstudier. Han har skrevet en rekke artikler om temaet og nylig utgikk en lærebok med tittel Moral og etikk i islam, utgitt på Cappelen Damm Akademisk i år.

Amanda Hersvik

Sammen med ham kommer Salongen-medlem Amanda Hersvik. Hersvik har en master i filosofi fra Sorbonne i Paris med spesialisering innen arabisk middelalderfilosofi. 

Møt dem i samtale med Eirik Fevang fra redaksjonen.

Sted: Litteraturhuset i Bergen
Tid: Torsdag 2. november, kl. 19.00–20.15

Finn billetter her
Her kan du finne Facebook-arrangementet 

Powered by Labrador CMS