Debatt

– Bedre å straffe med pisk

Publisert
Espen Schaanning

BOKNYTT: Idéhistoriker Espen Schaanning svarte på spørsmål om straff i Dagbladet i går. Han mener straff egentlig dreier seg om hevn. – Men hvis det er poenget, kan man like gjerne piske folk, sier Schaanning.

Oppslaget kommer i kjølvannet av Schaannings bok Den tilsiktede smerten: en blindflekk i norsk kriminalpolitikk. Her er et lite utdrag fra Dagbladet:

– Mange ser på straff som hevn, men hevn eller gjengjeldelse som motiv for straff, er ikke noe vi snakker høyt om.

– Hva er da begrunnelsen for å straffe folk med fengsel?

– Den er tvetydig. Den offisielle grunnen er behovet for allmennprevensjon. Straffene som utmåles skal virke så avskrekkende at folk unnlater å utføre lovbrudd de ellers ville begått. Men skraper du litt på den argumentasjonen oppdager du fort et mer skjult premiss: Hevnen. Våre politikere skyver gjerne folket og ofrene foran seg: Straffutmålingen må ikke krenke den allmenne rettsfølelse, heter det. I det ligger det at straffen må være lang eller ubehagelig nok.

[…]

– Men hvis forbryteren slipper lett, tar vel folk straffen i egne hender?

– Nettopp, da er vi tilbake til hevnen. Men hvis det er poenget, kan man like gjerne piske folk.

– Unnskyld?

– Gjør straffen svært vond og ubehagelig, men kort i varighet. Og gå deretter rett over på rene rehabiliterende tiltak.

Bok: Den tilsiktede smerten – Espen Schaanning

– Hvorfor går det kaldt nedover ryggen min når du foreslår pisking som straff?

– Det tror jeg er fordi folk undervurderer den smerten en fengselsstraff påfører en fange. Å bli skilt fra kjæresten, eller barna, eller friheten, i lang tid gjør nok langt mer vondt enn å bli pisket.

Espen Schaanning er professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Han er aktuell med boken Den tilsiktede smerten: en blindflekk i norsk kriminalpolitikk – hvor han analyserer hvordan straff behandles regjeringens kriminalomsorgsmelding «Straff som virker.»

Powered by Labrador CMS