Smuler

Filosofiske smuler

Publisert

SMULER: Unnskyldninger, daffe antrekk, Platons skygge over Microsoft Word og fortellingen om humanioras krise. En ny runde smuler er servert.

  • En unnskyldning er ikke bare en unnskyldning. I rettsalen har du større sjanse for å bli hørt for din anger om du er rik enn om du er fattig. Og har du et baby-face stiller du bedre enn om ansiktet ditt er værbitt og slitent. Filosofen Nick Smith skriver opplysende om hvordan unnskyldninger inngår som taktiske grep i rettslige prosesser.
  • Hvordan er det med bekledningen på universitetet? Mens noen anstrenger seg for schwungen, er mange, tilsynelatende ofte menn, fornøyd med det som simpelthen duger. Jonathan Wolff trekker på Marx og hevder akademikernes slappe stil kommer av trivsel i jobben.
  • Forfatter og filosof, Rebecca Newberger Goldstein, kommer filosofien til unnsetning. Goldstein, som til overmål er gift med Steven Pinker, fremhever filosofiens nytte og relevans for vitenskapen med bakgrunn i sin nye bok hvor Platon har hovedrollen. Og argumentene er, om enn ikke direkte oppsiktsvekkende, ganske så gode.
  • Er fortellingen om humanioras krise blitt til en selvoppfyllende profeti? Narrativet må skiftes ut, bedyrer Christopher Panza og Richard Schur. For å komme på offensiven må det skapes forenende bånd mellom de humanistiske faggrenene, skriver de, og viser til egne initiativ ved sitt tilholdssted, Drury University.
  • Eric Kaplan har blant annet bakgrunn som manusforfatter for Futurama. Nå er han i ferd på å ferdigstille en doktorgrad i filosofi og har i samme slengen gitt ut en bok hvor han vil få avklart julenissens eksistens. Kaplan leverer lun humor med filosofiske implikasjoner i dette intervjuet.
Powered by Labrador CMS