MENY

av Jørn Kløvfjell Mjelva

Årets Nobelpris i fysikk deles ut til Alain Aspect, John F. Clauser og Anton Zeilinger, for deres arbeid med kvantemekanisk sammenfiltring og Bells teorem. I lys av årets nobelprisutdeling gir Jørn Kløvfjell Mjelva, stipendiat i filosofi ved Universitet i Oslo, oss en innføring i noen av kvantefysikkens særegenheter og deres filosofiske fortolkninger.

av redaksjonen

Hva er egentlig ekstremisme, og hva kjennetegner ekstremister? Samtidig som verden synes å stadig bli mer «ekstrem» har vi likevel ikke funnet klare svar på disse spørsmålene. Konsekvensen er at forebygging og avradikalisering forblir like diffust. Filosofen Quassim Cassam kom nylig fra Oxford til Oslo for å snakke om nettopp dette.

av Henrik Stamnes Dahl

I Begynnelsen til alt (2022) utfordrer arkeolog David Wengrow og antropolog David Graeber de sentrale fortellingene om menneskets forhistorie. Ikke bare er alt vi trodde feil, men også kjedelig! Gjennom å sammenstille nyere forskning fra sine fagfelt tegner de opp en ny fortelling om menneskets forhistorie.

av David Wengrow

Arkeolog David Wengrow var foredragsholder under årets «Agenda i Aulaen» den 19.oktober, arrangert av tankesmien Agenda. Sammen med sin avdøde kollega og medforfatter David Graeber, ga de i fjor ut boken The Dawn of Everything som ble en umiddelbar internasjonal bestselger. Salongen publiserer her en oversettelse av foredraget.

av May Thorseth

Oppblomstringen av internett og sosiale medier de siste tiår har skapt mange kanaler der folk kan ytre seg i offentlighet. Men ikke alle offentligheter er reelle. Noen er fiktive. De gir grobunn for ekkokamre der meningsytringer får stå uimotsagt. Hvordan skal vi gjenkjenne den reelle offentlighet til forskjell fra den fiktive?

av Hannah Winther

Da atombomben falt ned på Hiroshima 6. august 1945 ble verden forandret for alltid, mente den østerrikske filosofen Günther Anders. «Fra nå av er Hiroshima en verdenstilstand,» skriver han. Med det mente han at atombomben utgjør en ny eksistensiell betingelse, fordi alt liv som finnes står i fare for å tilintetgjøres.

av redaksjonen

Skriver du på en masteroppgave i filosofi eller idéhistorie? Eller har du en oppgave liggende som burde blitt lest av flere enn bare sensor? Bli med i Salongens skrivekonkurranse!  

av Kjersti Fjørtoft

Den amerikanske filosofien Martha C. Nussbaum hevder at kjærlighet er en sentral ingrediens for å oppnå et rettferdig samfunn. Artikkelforfatter, Kjersti Fjørtoft, forfølger her de sentrale trekkene ved Nussbaums argument for at kjærlighet er politisk og understreker også at kjærlighet kan gjøre blind.

av redaksjonen

Denne uken avholder Litteraturhuset i Trondheim Stockmanndagene. Betente temaer og diskusjoner skal løftes frem til en offentlig samtale.

av Aurora Jacobsen Evenshaug

Hva skal til for å leve et godt liv, og hvorfor får vi det ikke til? Den tyske sosiologen Hartmut Rosa mener muligheter for å oppleve resonans er avgjørende for kunne leve et godt liv, men samfunnets raske tempo står i veien.

Anbefalt lesning

av Henning Laugerud

Kan man erindre fremtiden? Professor i kunsthistorie Henning Laugerud tar for seg erindringen som både fortid, nåtid og fremtid, og trekker inn tenkning fra middelalderen for å hjelpe oss å forstå sammenhengen mellom fortid og nåtid.

av Marit Ruge Bjærke

Med Å tenke på planeten tar Anders Dunker opp viktige spørsmål om miljøødeleggelser og menneskehetens fremtid, men kunne med fordel også diskutert de mer problematiske sidene ved å velge planeten som perspektiv.

av redaksjonen

Etter sommerferien kan det være godt å kickstarte semesteret med et medium som ikke krever alt for mye av en – som en god podcast. Her har vi i Salongen-redaksjonen plukket ut et knippe filosofiorienterte podcaster til anbefaling.

av Truls Wyller

Hva må vi ta stilling til for å avgjøre om mennesket har fri vilje i dag? Salongen publiserer Truls Wyllers innledningsforedrag på Den norske filosofifestivalen i Kragerø.

av Henrik Brissman

År 1966 publicerade den amerikanske ekonomen Kenneth E. Boulding (1910–1993) sin inflytelserika essä ”The Economics of the Coming Spaceship Earth” med ett budskap som skulle landa mitt i en politisk omvälvningsfas, där civilisationskritiska perspektiv skulle låta göra sig alltmer gällande. Bouldings essä är en föregångare till dagens miljödiskussion.

av redaksjonen

I tradisjon tro etterfølges semesterstart i Trondheim med nytt program fra Vitenskapsteoretisk forum – som i år feirer 40-årsjubileum!

av redaksjonen

Sommergjesten Freya har dominert nyhetsbildet og sosiale medier i sommer. Beslutningen om å avlive henne har møtt tilsvarende engasjement – også i internasjonale medier – og ikke minst mye motstand. Vi spør: hvordan ville en etiker ha håndtert Freya?

av redaksjonen

Salongen tok en prat med noen ferske filsofistudenter ved NTNU i Trondheim. Hva er filosofi for en fersk filosofistudent?

av Josef Novák

Dagfinn Føllesdal fyller 90 år den 22. juni 2022. Hans tidligere student Josef Novák skriver om sitt møte med Føllesdal ved Stanford University, sin egen flukt fra det kommunistiske Tsjekkoslovakia til USA, og betydningen Føllesdal hadde for hans filosofistudier.
close

Salongens nyhetsbrev

Meld deg på Salongens månedlige nyhetsbrev for å få de siste tekstene våre direkte inn i innboksen.

Vi bruker cookies for å kunne tilby deg en best mulig opplevelse. Les mer…