Nyheter

Wittgenstein-arkivet på nett!

Publisert
Ludwig Wittgenstein
Nå kan du lese filosofen Ludwig Wittgensteins upubliserte manuskripter og notater online. Og det helt gratis.

Wittgenstein-arkivet i Bergen, som forvalter store deler av filosofens etterlatte tekster, har den siste tiden arbeidet med å konvertere basen sin til et mer internettvennlig format. (Den såkalte Nachlass-samlingen har tidligere kun vært tilgjengelig på CD-ROM.) Nå gjøres deler av basen tilgjengelig på nettet – som ledd i et større EU-prosjekt (som jeg skal komme tilbake til i et senere innlegg).

Selv om en del finjusteringer fortsatt gjenstår, er nettsiden nå operativ! Du finner Wittgenstein Source her.

Alois Pichler ved Wittgenstein-arkivet forteller til Salongen at internettbasen inneholder om lag 5.000, det vil si en fjerdedel, av sidene fra Nachlass.

– Dette kan virke som et lite utdrag. Men vi må huske at i de 20.000 sidene med materiale vi har tilgjengelig, finnes flere av de samme tekstene i ulike former: i håndskrift, notater, omarbeidet form, maskinskrevet og så videre. Det er jo et filosofisk spørsmål om det i slike tilfeller egentlig er snakk om samme tekst. Men i den grad vi snakker om tekstenheter, representerer utdraget på 5.000 sider en veldig viktig del av materialet.

I utvalget av tekster er hovedvekten lagt på perioden 1929–1936, altså det man gjerne kaller Wittgensteins overgangsperiode – mellom Tractatus og Filosofiske undersøkelser.

– Innbefattet er blant annet skrifter om etikk, logikk, språkfilosofi, kultur og matematikk. Utvalget gjort ut fra en rekke hensyn, deriblant språk (bidraget inkluderer ikke bare tyske, men også engelske tekster, for eksempel «Brown Book»), brukerinteresser (bidraget inneholder også det etterspurte «Big Typescript»), men også av hensyn til vår kapasitet; hva vi kunne «levere» i løpet av tre år – og sist men ikke minst, av hensyn til kontraktsforhold og rettigheter.

Hele Nachlass vil bli utgitt i ny DVD-utgave på Oxford University Press om noen år. I mellomtiden er det bare å hive seg over Wittgenstein Source!

Powered by Labrador CMS