Nyheter

Café Society, New York

Publisert
Al Casey og Eddie Barefield spiller på Café Society, New York, mellom 1946 og 1948. (Kilde: Wikimedia commons)

STUDIO SOKRATES: «The wrong place for the right people». Med en sånn egenreklame er det klart at Simone de Beauvoir måtte innom Café Society i Greenwich Village når hun først var i byen.

Lars Nilsen er programleder i Studio Sokrates og skriver om sine kommende programmer og filosofiske undringer på Salongen.

Josh White

En onsdagskveld i februar 1947 legger Simone de Beauvoir i vei ut på byen sammen med noen kompiser. Ikke hvilken som helst by. Vi snakker om «The Big Apple», New York. Simone var en erfaren kafésliter fra Paris, og hun merker seg at newyorkerne «av en eller annen grunn ikke har det nødvendige miljø for et kaféliv» slik hun kjenner det fra Paris.

Vennene prøver et par kafeer før de finner fram til Café Society: Først «Jumble Shop» som franskmenn i eksil besøkte mye under krigen. De ville gjenskape et fransk miljø, men lyktes ikke. Så er de innom et «avskyelig sted med et alt for provinsielt publikum der noen liksomcowboyer synger og kaster lasso». Men det er Café Society som interesserer Simone de Beauvoir og får henne til å ta pennen fatt. Denne onsdagskvelden er Josh White på scenen:

En svart sanger som er berømt akkurat nå, for sanger der han selv komponerer både musikken og ordene; han akkompagnerer seg selv på gitar. Han er kjekk, nesten for kjekk, praktfullt kledd og sangene hans er nesten for rørende. […] I en sang minner White om at under krigen ofret svarte og hvite sitt blod side ved side og at dette blodet hadde samme farge. Salen applauderer vilt. […] Likevel føler jeg et visst ubehag. (S. 70)

Barney Josephson & Cafe Society

Barney Josephson (1902-86) var en jazzelskende skoselger som bodde i New Jersey. I 1938 fant han ut at han ville åpne jazzkafe i New York.

Jeg ville åpne en kafé der svarte og hvite jobbet sammen – bak scenen, og kunne sitte sammen foran scenen. Så vidt jeg vet var ikke dette mulig noen steder i New York, ikke i hele Amerika heller.

Café Society ble det første stedet som ønsket mennesker av alle raser, religioner og overbevisninger velkommen. Soundcheck WNYC har laget radio om Café Society, klikk på lenken og hør selv. Simone de Beauvoir opplever likevel et visst ubehag på Café Society:

For noen uker siden kom en ung svart kvinne og satte seg sammen med noen hvite venner, for å høre sine svarte kamerater som hadde stor suksess hos publikum. Direksjonen nektet å servere henne, og det ble en stor skandale. (S. 70)

Powered by Labrador CMS