Nyheter

(Kilde: Wikimedia commons CC BY-SA 3.0)

Peis på!

Publisert

«Weitermachen!» står det på gravsteinen der Herbert Marcuses aske er begravet i Berlin. En sangvinsk hilsen til alle oss som fortsatt snubler rundt i steinrøysa med flekker av kritisk teori på slipset mens vi lurer på hvor det ble av venstresida. Ingen tvil: Herbert Marcuse var og ble berliner!

Lars Nilsen er programleder i Studio Sokrates, NRKP2, lørdager kl 13:30. Lars skriver om sine kommende programmer og filosofiske undringer på Salongen.

Hegel på Gendarmenmarkt

Da Studio Sokrates besøkte Berlin i 2008 la jeg merke til et Hegel-sitat som var støpt ned i brosteinene på den nydelige plassen foran Konzerthaus Berlin: «Ein Berliner Witz ist mehr wert als eine schöne Gegend». «En berlinervits er mer verdifull enn vakre omgivelser!»

Hegels kompliment til berlinernes sans for humor pyntet brosteinen på en av Europas vakreste plasser, Gendarmenmarkt, «eine sehr schöne Gegend.»

En vits er mer verdifull enn vakre omgivelser! Snedig påminnelse. Jeg lette etter sitatet i sommer, men da var det borte. Av en eller annen grunn. Jeg vet ikke hvorfor.

Weitermachen

Valg av slagord på Marcuses gravstein er treffende. Jeg tror Marcuse var opptatt av å drive verden framover. En viktig drivkraft var kanskje hans måte å lese filosofi på. Et forsøk på å få filosofien til å omhandle dagens moderne utfordringer.

«Vi er kastet inn i en situasjon som Marcuse oppfatter som grunnleggende negativ» skriver Thomas Krogh: «vi er kastet inn i en verden som hemmer og undertrykker vår livsutfoldelse. Men (…) det må ikke lenger være slik». (Krogh i forordet til Det endimensjonale menneske. Bokklubben 2005, s. XXIX)

I dette ligger naturligvis parolen «Weitermachen». Rist løs og gå videre!

Studio Sokrates

Interesserte kan høre ukens utgave av Studio Sokrates her: Peis på!

Powered by Labrador CMS