Bøker

Filosofiens ansikter

Publisert
Jürgen Habermas. (Foto: Steve Pyke)
Jürgen Habermas. (Foto: Steve Pyke)

Du har lest hva de har skrevet, men har du sett dem inn i øynene? I 20 år har fotografen Steve Pyke portrettert noen av våre største samtidsfilosofer. Nå er bildene samlet i en ny bok med rundt hundre av Pykes nære sort-hvitt-fotografier. Salongen har fått tillatelse til å presentere et utvalg av bildene.

I 1988 møtte Steve Pyke filosofen Alfred Jules Ayer. Resultatet ble ikke bare timelange samtaler og et sylskarpt portrett av den analytiske filosofen – men starten på et prosjekt som skulle vare i nesten to tiår.

Bok: Philosophers – Steve Pyke
Bok: Philosophers – Steve Pyke

I årene som fulgte møtte han Isaiah Berlin, Jacques Derrida, Daniel Dennett, Donald Davidson, Phillipa Foot, Jürgen Habermas, Iris Murdoch, Martha Nassbaum, Karl Popper og John Rawls – for å nevne noen. Bildene, fra perioden 1988 til 1992, ble samlet i boken Philosophers i 1995.

Nå er boken utvidet med nye portretter fra 2001 til 2006. Her er blant andre Arthur C. Danto, Jerry Fodor, Susan James, Ruth Barcan Marcus, Ruth Millikan og Richard Rorty kommet med. Totalt er om lag hundre filosofer portrettert. Boken har også fått et forord av Arthur C. Danto og et intervju med Pyke selv.

Danto skriver i forordet, som også er publisert av The Chronicle of Higher Education:

Alle ser voldsomt smarte ut, selv om vi har vitnesbyrd om at fortidens store tenkere ikke alltid så fullt så gløgge ut som de virkelig var. De fleste leserne av skotten David Hume ville gi ham toppkarakter i klarhet og dristige slutninger, men utseendet hans var en helt annen sak.

Takk til Steve Pyke for tillatelsen til å publisere et utvalg av bildene.

Bildeserie med 14 bilder — bla ved å trykke på pilene
Bildeserie med 14 bilder — bla ved å trykke på pilene
Powered by Labrador CMS