Nyheter

KUNSTEN Å OMGÅS KVINNER

Filosofen Arthur Schopenhauer noterte en hel del om kvinner i arbeidsbøkene sine, og nå er notatene samlet i boken Die Kunst, mit Frauen umzugehen. Det pussige er at det stort sett er mannfolk som får pepper av Schopenhauer.

Publisert Sist oppdatert
Arthur Schopenhauers mor og søster, Johanna og Adele. Maleri av Carolina Bardua (1806). (Kilde: Wikimedia commons)

Lars Nilsen er programleder i Studio Sokrates og skriver om sine kommende programmer og filosofiske undringer på Salongen.

Hinduisten i Frankfurt am Main

Arthur Schopenhauer (1788–1860) er kjent som den store pessimisten i filosofiens historie. Han var blant de første filosofene i Europa som leste Upanishadene og Schopenhauers filosofi har en klar «hinduistisk» tone.

Schopenhauer var klar over at tilværelsen ikke er noen «enkel sak» for oss mennesker, så han ville gjerne trøste oss. Slik jeg leser hans epistler om kvinner framstår de som «oppklaringsfilosofi».

Det blir ikke bedre!

Bok: Die Kunst, mit Frauen umzugehen – Arthur Schopenhauer

Schopenhauer hadde de tyske romantiske tenkerne i vrangstrupen: Hegel, Fichte, Schelling og Goethe så han på som et «jævla hylekor»! De måtte settes på plass. At historien beveger seg framover i en fornuftig prosess mot stadig høyere og bedre stadier for mennesket anså Arthur for å være «blomsten av kristelig-germansk dumhet».

Hans mest sentrale idé var at alt i hele verden er grunnleggende forent av en vilje til liv. Viljen til liv har to grunntrekk: Den er uendelig, og den er meningsløs og fører til lidelse og kjedsomhet. Den eneste flukten fra viljens tyranni ligger i askese (selvfornektelse) eller kunst, først og fremst musikk.

Menneskets grunnleggende vesen og virksomhet er den samme. Alltid. (Conditio humana.) Og det blir ikke bedre.

De hellige apene i Benares

Arthur Schopenhauer (1788–1860) portrettert av Ludwig Sigismund Ruhl (1818). (Kilde: Wikimedia commons)

Man kan merke Schopenhauers irritasjon over sine samtidige «åndsmennesker» – også i de små notatene han gjorde i arbeidsbøkene sine om kvinner. Og det snedige er, synes jeg, at det ofte er gutta som får pepper:

Vi, med vårt gammelfranske galanteri og denne smakløse opphøyelse av Kvinnen – vi har med blomsten av kristelig-germansk dumhet, klart å gjøre kvinnene så hensynsløse og arrogante at man må tenke på de hellige apene i Benares, som tror de er både hellige og usårbare – og derfor tillater seg selv alt mellom himmel og jord. (Fr. Volpi, s 31, min oversettelse)

Tyskerne har omtrent like mye intelligens som en evnukk har forplantningsevne. Den som tviler på dette kan bare se på våre universitetsprofessorer.

Den som vil høre siste utgave av Studio Sokrates kan klikke her: Kunsten å omgås kvinner, del 1

Powered by Labrador CMS