Nyheter

Deltid i helvete

Publisert
STUDIO SOKRATES: De som angrer sine synder kan flytte fra inferno til skjærsilden. Der kan de «rette opp att alle feila fra i går» og komme seg videre i evigheten. De som ikke er innstilt på anger og bot går det verre med.

Lars Nilsen er programleder i Studio Sokrates og skriver om sine kommende programmer og filosofiske undringer på Salongen.

Vendetta og contrapasso

Det legges ikke skjul på hvordan syndere som ikke angrer blir behandlet i Dantes inferno. Han nevner to forhold, contrapasso og vendetta. Contrapasso er en form for gjengjeldelse der synderen skal forhindres i å gjenta sine synder. Folk som har drevet med spådomskunst og skuet inn i framtiden får hodet sitt vridd om, slik at de ikke kan se framover i det hele tatt – de blir for alltid tilbakeskuende.

Vendetta er sterkere lut ifølge filosof Elin Svenneby:

Vendetta er en hevn der man selv utsettes for det en har utsatt andre for, den syndige handlingen gjentas til evig tid slik at den straffer seg selv. Den som unnlater å gi en tørst vann, skal selv tørste til evig tid. Den som unnlater å la Dante komme hjem til Firenze (pave Bonifatius 8), skal selv bli hjemløs og havne på åttende nivå i inferno.

I dag kjenner vi uttrykket fra italiensk mafia – der det betyr blodhevn.

Skjærsild og reparatio

Men inferno er ikke helt uten utveier. Den botferdige, den angrende kan slippe ut – og over i skjærsilden. Elin Svenneby:

Den jorden som ble sprengt ut for å gi plass til helvete, danner et fjell på undersiden av jordkulen, stikk motsatt Jerusalem, og kalles skjærsildfjellet. Her strever syndige mennesker seg møysommelig opp mot toppen, i forvissning om at frelsen venter dem.

Skjær betyr lys, klar, tander – og Dantes skjærsild er et sted der de angrende synderne lærer å rette opp sine feil, lærer å leve sammen med andre, og der alle – etter en tid – vil komme seg videre til paradiset – og bli «santi», hellige.

Varmt og kaldt

Hvert enkelt individ har en plass som venter på seg. Det er ni ulike nivåer i inferno, og det blir verre og kaldere jo lengre inn en kommer. Helt innerst sitter den onde selv fastfrosset i isen og flakser og sender iskulde utover.

Derfor er «det varmeste stedet» i helvetet altså det ytterste og minst kalde. Stakkars Aristoteles for eksempel befinner seg der – til evig tid. Det er også ni nivåer i skjærsilden og ni himler eller krystallkuler rundt jorden.

Interesserte kan høre lørdagens utgave av Studio Sokrates om Dantes inferno

25, 50 eller 70 prosents deltid her inne kan gjøre underverker for selvforståelsen. (Kilde: Wikipedia commons)
Powered by Labrador CMS