WONDERFUL WORLD I STAVANGER

1.–4. juni går den nordiske festivalen for filosofi og vitenskap av stabelen i Stavanger. Festivalen er den første av sitt slag i Norden og programmet vil favne rundt 80 arrangementer!

Publisert Sist oppdatert

Vitenskapene blir sakte til gjennom og langs filosofien, fra Thales og Demokrit av Milet for 2500 år siden. Etter renessanse, opplysningstid og revolusjoner ble stadig flere mennesker frigjort, og som Kant skrev: «Opplysning er menneskehetens utgang fra sin selvforskyldte umyndighet og godtroenhet. Sapere aude! Våg å vite!»

Men i følge samtidsfilosofen Marina Garcés lever vi i dag – etter den påfølgende industrialismen, kolonialismen, kapitalismen, forbrukersamfunnet, fossilsamfunnet og oppmerksomhetsøkonomien – plutselig i en radikalt antiopplyst verden, hvor all verdens kunnskap fins til lite nytte, når alle er blitt opplyste analfabeter på hver sin skjerm styrt av fjerne algoritmer.

Vi lever i en «posthum» epoke, mener hun, et antropocen hvor dommedagsstemningen råder. Vi vet «alt», men kan knapt gjøre noen ting. Fremtiden kommer uten lys i tunnelen. Økosystemenes sammenbrudd, autoritær politikk, finansbobler, you name it – køen av problemer ser for våre etterkommere mer ut som et svart hull enn som en vidunderlig ny verden.

Det viktige nå er derfor å skape en levelig fremtid, å gjenskape undring og håp. Vi må løfte frem den aller viktigste visdommen og kunnskapen, den som bidrar til at vi endrer oss og vår verden til det bedre.

Det er igjen på tide å spre Sapere aude!

Arrangørene, KÅKÅ Kverulatkatedralen, med Jan Inge Reilstad i spissen, har invitert de beste filosofene og vitenskaperene til å komme og snakke om de viktigste temaene og sakene som berører oss. De skal ta oss med til grensene for hva vi vet, og la oss kikke inn i det vi ennå ikke har nok kunnskap om. Velkommen til fire dager med undring, fordypning, opplyst forståelse, humor og alvor – og sterk livsfølelse.

I løpet av de fire festivaldagene kan publikum gå rundt mellom scener, barer, debatter, samtaler, foredrag, teater, konserter, eksperimenter, utstillinger og stands - og mye mer. På programmet finner vi blant annet tidligere Salongen-redaktør, Hannah Winther, samt kjente navn som Andreas Wahl, Kristin Gjesdal, Lena Lindgren, Einar Duenger Bøhn, Hadia Tadjik, Sigurd Hverven, Sissel Gran og Rahel Jaeggi.

Her finner du det fulle programmet

Skaff deg billetter her

Powered by Labrador CMS