Nyheter

(Kilde: Wikimedia Commons)

Den andre Ayn Rand

Publisert

Hun er hatet av radikalere og elsket av enkelte liberalister. Men Ayn Rand er mer enn en markedsliberalist. Det understreker Petter Sandstad, formann i Foreningen for studium av objektivismen. Kommende helg inviterer han norske og utenlandske forskere til konferanse om Ayn Rands filosofi i Oslo.

Salongen har stilt Petter Sandstad, formann i Foreningen for studium av objektivismen, et knippe spørsmål om Ayn Rand-konferansen i Oslo 19.–20. mai.

Petter Sandstad (Foto: privat)

19. og 20. mai arrangeres Oslo Objectivist Conference. Hva blir høydepunktene?

– Det er noe på programmet som kan friste enhver. Selv ser jeg mest frem til Greg Salmieris foredrag på søndag, hvor han skal diskutere Aristoteles’ og Ayn Rands syn på menneskets mål (jf. det greske begrepet telos). Aristoteles fremhever som kjent det teoretiske liv; mens Ayn Rand fremholder det produktive liv, både teoretisk og praktisk. Jeg tror også John Tamny, som er redaktør for Forbes Opinion, vil bli svært interessant.

Ayn Rands filosofi kalles «objektivismen». Kort sagt, hva går den ut på? Og hva har den å by på i dag?

– Det er en aristotelisk filosofi som vektlegger fornuft, individualisme og respekt for produktiv virksomhet. Som andre filosofiske systemer svarer den på hva et godt liv er, hvilke metoder som bør brukes i vitenskapen et cetera.

Vi må vel kunne si at Rand har et dårlig rykte i enkelte kretser, spesielt blant kritikerne av markedsliberalismen. Er det med rette? Og er filosofien hennes nødvendigvis politisk blåfarget?

– At både kritikere og andre fokuserer på hennes politiske filosofi, gjør at andre deler av filosofien hennes – som jeg personlig finner langt mer interessant – i stor grad blir ignorert. Når det gjelder den andre delen av spørsmålet, er objektivismen nødvendigvis for markedsliberalisme, ettersom dette er en del av hennes politiske filosofi. Men det er jo selvsagt mulig å like de andre deler av den uten å like politikken.

I hvilke akademiske miljøer i Norge står Ayn Rand sterkest?

– Om man skal slutte på bakgrunn av våre medlemmer, så er det særlig på filosofi og informatikk.

Powered by Labrador CMS