SYMPOSIUM: 
FOTGJENGERFILOSOFEN ARILD HAALAND

Visste du at Bergen på mange måter har hatt sin egen byfilosof? Hvordan skal vi forstå Haaland og hva han skrev i dag? Hvilken plass fikk filosofien i Bergen? Og finnes det en bergensk filosofi?

Publisert Sist oppdatert

Det siste året har det dukket opp flere diskusjoner om filosofiens historie og plass i Norge. Spørsmålet om hvorvidt det finnes en norsk filosofi, har blitt drøftet i både tidsskrift, aviser og podcaster. Med dette bakteppet ønsker vi å utforske hvilken plass filosofien har hatt i byen vår. Visste du at Bergen på mange måter har hatt sin egen byfilosof?

Filosofen Arild Haaland (1919-2012) var en kjent skikkelse i bybildet, der han ofte spaserte over Torget på vei til Høyden hvor han underviste i filosofi fra 1961 til 1987. På veien stoppet han velvillig opp for å samtale med den gjengse borger, i et bilde som minner om Sokrates’ virke på markedsplassen i antikkens Athen. Resten av tiden brukte han til å forske, forelese eller skrive debattinnlegg i byens aviser. Haaland virket også som kulturverner og deltok blant annet i rehabiliteringen av to lyststeder i Bergen. I 1979 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Han mottok Fritt Ords Honnør i 1993 og i 2007 ble han hedret med Melzerfondets spesialpris for innsatsen ved og utenfor UiB.

«Jeg har en muntlig form også i det skriftlige, og det er ikke folk vant med. Derfor tror de at jeg mener det jeg skriver, og det er jo forferdelig!», skrev Haaland i Bergens Tidende i 1987. Hvordan skal vi forstå Haaland og hva han skrev i dag? Hvilken plass fikk filosofien i Bergen? Og finnes det en bergensk filosofi? Faglitterær forfatter Øyvind Aase har tatt for seg Arild Haalands mangefasetterte liv og virke i boken Filosof på rødt lys. Om tenkeren og fotgjengeren Arild Haaland som intellektuell avviker (Bodoni Forlag, 2017). I boken får Aase frem den seriøse tenkeren, samfunnsengasjementet og humoren, og viser hvordan filosofens tanker manifesterte seg i praksis i det bergenske samfunn. Møt ham i samtale med doktorgradsstipendiat (UiB) og redaksjonsmedlem i Salongen Emil Perron.

Tid: Torsdag 18. april, kl. 19:00
Sted: Litteraturhuset i Bergen

110/60,– (stud./honnør).

Her finner du Facebook-arrangementet.

Powered by Labrador CMS