Nyheter

Sokrates og Alkibiades. (Kilde: Wikimedia commons)

Alkibiades

Publisert

En av anklagene i rettssaken mot Sokrates var at han ledet ungdommen inn på ville veier. Alkibiades (450-405 f.Kr.) var en av de unge rebellene i Athen. Han kjente Sokrates godt. For mange athenere ble Alkibiades en stor krigshelt, for andre en forræder og landssviker, drivkraften bak athenernes «Stalingrad» – krigen mot Sicilia. Alkibiades er dagens mann i Studio Sokrates.

Lars Nilsen er programleder i Studio Sokrates og skriver om sine kommende programmer og filosofiske undringer på Salongen.

Under Hefaistostempelet

Første gang jeg hørte om Alkibiades «på ordentlig,» var på en av utfluktene i Studio Sokrates. Vi satt på en benk rett under Hefaistostempelet i Athen, Knut Borge, Vigdis Songe-Møller og jeg. Med opptaksutstyr, mikrofoner og cd-spiller til avspilling av jazz fra «gullalderen» på 52. Street i New York på førtitallet.

Dette var i 2002. Turister og vakter myste nysgjerrig på oss. Hva slags typer var det som satt på benken og spilte 40-tallsswing fra Amerika – ved selveste Hefaistostempelet? Heldigvis hadde vi ordnet oss med arbeidstillatelse via Det norske instituttet i Athen og kulturdepartementet i byen: Forum io to Sokrates hadde tillatelse til å gjøre innspillinger nede mellom utgravingene under Akropolis. Vi viste fram dokumentet uavlatelig.

Rebell og risikotaker

Det var altså første gang jeg skjønte at Sokrates motstandere kanskje hadde noe på ham. At mange i Athens folkeforsamling kan ha opplevd at det var hold i anklagene om at Sokrates ledet ungdommen på ville veier. Fengselscella han satt i skal ikke ha ligget langt unna Hefaistostemplet.

For Alkibiades skal ha vært en klassisk god risikotaker. Etter sju års krig mot Sparta kom det til en skjør våpenhvile. Og forhandlinger. Alkibiades så sitt snitt til å gå bak ryggen på Athens folkeforsamling og ba utsendingene fra Sparta om å la ham føre ordet for dem i forhandlingene. Da fikk han innblikk i Spartas egentlige motiver i forhandlingene. Så falt ham dem i ryggen da partene møttes. Han fikk heltestatus og ble utnevnt til general.

Et klassisk eksempel på sofistikk og talekunst – som Sokrates risikerte livet på å kritisere.

Interesserte kan høre kortversjonen av ukens Studio Sokrates her: Alkibiades

Powered by Labrador CMS