Nyheter

Paradoksal intensjon

Publisert
Viktor E. Frankl. (Kilde: Wikimedia Commons CC BY SA 3.0 de)
Viktor E. Frankl. (Kilde: Wikimedia Commons CC BY SA 3.0 de)

Jeg kjenner flere som gruer seg for å kjøre bil gjennom en tunell. Filosofen Ludwig Wittgenstein mislikte sterkt å gå over åpne plasser alene. Vårt autonome nervesystem kan ikke styres av viljen vår, men Viktor E. Frankl mente han kunne finne en utvei og hjelpe oss.

Lars Nilsen er programleder i Studio Sokrates og skriver om sine kommende programmer og filosofiske undringer på Salongen.

Antesipert angst

Å forvente trøbbel kan føre til at det blir trøbbel, dette er den grunnleggende antakelsen. Hvis du gruer for bilturen lenge før den starter blir opplevelsen naturligvis ubehagelig.

Jo sterkere pasienten frykter at symptomet skal vise seg, og jo mer oppsatt han er på å unngå det, jo større sjanse er det for at det skal inntreffe. For eksempel vil en pasient med frykt for å rødme, øyeblikkelig gjøre det, straks frykten dukker opp i ham og han begynner å ta seg sammen for ikke å gjøre det, skriver Frankl i Psykoterapi og eksistens(s. 170).

Et eksempel:

Frankl tenker seg at pasienten i stedet for å forsøke å ikke rødme tvert i mot forsøker å rødme. Med vilje. Eller om pasienten i stedet for å frykte å bli hjemsøkt av panikk før tunellen tvert i mot prøvde alt han kan på å få panikk. Kort sagt: Prøv å gjøre akkurat det du frykter for.

Denne måten å kurere på kaller Frankl «paradoksal intensjon.» Siden vi ikke kan kontrollere det autonome nervesystem med viljen vil vi ikke være i stand til å frambringe verken panikk eller rødme med overlegg.

Denne erfaringen – at vi ikke klarer å få panikk med vilje er en spesiell opplevelse for den som ufrivillig hjemsøkes av panikk. Erfaringen er godt egnet til å endre selvforståelsen, endre pasientens holdning til sin egen nevrose.

Frankl skriver:

Straks han endrer holdning fra å frykte et symptom til å like det, vil han virkelig befinne seg i en særdeles pussig situasjon. Han vil begynne å le av sine symptomer, og på denne måten skaffer han en avstand mellom seg selv og nevrosen. Når frykten fjernes vil de nevrotiske symptomer kveles.

Det høres nesten for godt ut til å være sant.

Studio Sokrates

om Viktor E. Frankl sendes i NRKP2 og NRK Alltid Jazz, lørdag 22. september 2012, kl 13:30. Reprise i NRK Alltid Jazz, onsdag 26.sept kl 13:30 og i NRKP2, kl 23:30

Powered by Labrador CMS