FILOSOFIENS ANSIKTER

Du har lest hva de har skrevet, men har du sett dem inn i øynene? I 20 år har fotografen Steve Pyke portrettert noen av våre største samtidsfilosofer. Bildene samlet i en bok med rundt hundre av Pykes nære sort-hvitt-fotografier. Salongen har fått tillatelse til å presentere et utvalg av bildene.

Publisert Sist oppdatert

I 1988 møtte Steve Pyke filosofen Alfred Jules Ayer. Resultatet ble ikke bare timelange samtaler og et sylskarpt portrett av den analytiske filosofen – men starten på et prosjekt som skulle vare i nesten to tiår.

I årene som fulgte møtte han Isaiah Berlin, Jacques Derrida, Daniel Dennett, Donald Davidson, Phillipa Foot, Jürgen Habermas, Iris Murdoch, Martha Nassbaum, Karl Popper og John Rawls – for å nevne noen. Bildene, fra perioden 1988 til 1992, ble samlet i boken Philosophers i 1995.

Boken ble senere utvidet med nye portretter fra 2001 til 2006. Her er blant andre Arthur C. Danto, Jerry Fodor, Susan James, Ruth Barcan Marcus, Ruth Millikan og Richard Rorty kommet med. Totalt er om lag hundre filosofer portrettert. Boken har også fått et forord av Arthur C. Danto og et intervju med Pyke selv.

Danto skriver i forordet, som også er publisert av The Chronicle of Higher Education:

«Alle ser voldsomt smarte ut, selv om vi har vitnesbyrd om at fortidens store tenkere ikke alltid så fullt så gløgge ut som de virkelig var. De fleste leserne av skotten David Hume ville gi ham toppkarakter i klarhet og dristige slutninger, men utseendet hans var en helt annen sak.»

Takk til Steve Pyke for tillatelsen til å publisere et utvalg av bildene.

Jürgen Habermas
Susan James
Richard Rorty
Martha Nussbaum
John McDowell
Jerry Fodor
Jacques Derrida
Isaiah Berlin
Iris Murdoch
Hartry Field
Donald Davidson
Delia Graff Fara
Cyril Lionel Robert James
Alfred Jules Ayer
Powered by Labrador CMS